Je del vaše vsakodnevne rutine kozarec vode z limono zjutraj na tešče? Še ne? Brez skrbi. Mi vam bomo predstavili kar nekaj razlogov ZA.

  • Med spanjem ne pijemo vsaj 8 ur, torej naše telo zjutraj kar hrepeni po vodi. S kozarcem tople vode z limono na tešče rehidriramo telo in poženemo prebavni sistem. Voda mora biti topla, saj bo telo lažje uporabilo vodo, ki je že segreta na telesno temperaturo. Posamezniki, ki to rutino izvajajo že več let, trdijo, da imajo zjutraj več energije in boljšo prebavo skozi ves dan. Učinek bi bil povsem enak, če bi pili vodo brez limone, vendar vitamin C iz limone pozitivno vpliva na naš imunski sistem.
  • Med spanjem so naša jetra zelo aktivna, saj je to čas za njihovo obnovitev oziroma regeneracijo. Če zjutraj spijemo dovolj vode, bomo telesu omogočili normalno opravljanje vseh funkcij, ki jih brez vode ne bi moglo izvajati. Limonin sok v vodi spodbuja pravilno proizvodnjo želodčne kisline in proizvodnjo žolča. Za srečna jetra in zdrav limfni sistem si privoščimo 1-2 kozarca tople vode z limono, še preden spijemo jutranjo kavo ali zeliščni čaj.
  • Limona vsebuje vitamin C (30-50 mg na 1 sadež), vsebuje pa tudi kalij. Če na tešče popijemo vodo z limono, dajemo telesu priložnost, da vitamine absorbira bolj učinkovito in tako spodbudi imunski sistem k delovanju. Vitamin C je koristen tudi za nadledvične žleze, poleg tega pa lahko zmanjša stres.
  • Z izboljšanjem prebave in lajšanjem stresa lahko kozarec vode z limono prispeva tudi k lepši koži. Poleg tega je vitamin C nujno potreben za proizvodnjo kolagena.
  • Obstajajo dokazi, da nam lahko uživanje tople vode z limoninim sokom na tešče pomaga vzdrževati normalno telesno težo. Raziskovalci iz Nemčije so namreč ugotovili, da pitje zadostne količine vode pospešuje metabolizem. Voda z limono ni čudežna rešitev za hujšanje, kot so mnogi napačno prepričani, vendar pa nam lahko z drugimi zdravimi navadami pomaga vzdrževati normalno telesno težo.

Na spletu pa v zadnjem času srečujemo tudi trditve, ki niso resnične. Še enkrat poudarjamo, da voda z limono ni nekakšna univerzalna rešitev za vse težave. Naslednje trditve NE držijo:

  • Limona nam pomaga ohraniti pH ravnovesje. Gre za pH urina in ne krvi!)
  • Limona ima posebno sposobnost, da iz telesa odplakne toksine, zato se oglašuje kot razstrupljevalno sredstvo. (Pitna voda je tista, ki skozi normalen telesni proces odstranjuje toksine iz telesa).
  • Ker spodbuja alkalno okolje v telesu, preprečuje razvoj raka.
  • Limona povečuje IQ.  (Voda z limono na tešče nam pomaga ohraniti budnost in koncentracijo, ne obstajajo pa dokazi, da dejansko to vpliva tudi na IQ).

Pomembno je, da našemu telesu zagotovimo zadostne količine vode, še posebej zjutraj in voda z limono, ki spodbudi imunski sistem k delovanju, je kot nalašč za to.

(Povzetek članka po: https://wellnessmama.com/35192/lemon-water/)

Dodaj odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here