Pogosto se nam zgodi, da moramo pospraviti stanovanje, a nam primanjkuje časa. Takrat se lahko ravnamo po desetih nasvetih, ki jih bomo opisali v nadaljevanju članka.


Ali ste vedeli, da lahko v pomivalnem stroju, razen posode, operemo tudi druge stvari?
Plastične igrače, plastične krtače za lase, posodice za milo… vse to in še več lahko operemo kar v pomivalnem stroju! Opravilo od vas ne zahteva nobenega napora. Sprehodite se po stanovanju in preverite, katere stvari so zares potrebne čiščenja!

Čiščenje s sodo bikarbono.
Soda bikarbona je preprosto vsestranska. Uporabimo jo  lahko za pranje sadja in zelenjave, pomivanje posode, čiščenje pralnega stroja, odstranjevanje neprijetnih vonjav, čiščenje odtokov… to so le nekateri izmed mnogih načinov uporabe sode bikarbone.

Vemo, kako zelo nadležno je čiščenje velike preproge v dnevni sobi. Zakaj si ne bi pri tem pomagali s sodo bikarbono? Postopek je neverjetno preprost – sodo bikarbono potresite po preprogi (lahko tudi po vzmetnicah in oblazinjenem pohištvu) in jo pustite delovati 15 minut. Na ta način boste iz preproge v trenutku odpravili neprijeten vonj, v prostoru pa bo opazen občutek svežine. Za odstranjevanje sode bikarbone uporabite sesalec.


Imate doma valj za čiščenje tkanin, pa ga ne uporabljate?
Valj za čiščenje tkanin je pogosto premalo cenjen. Zakaj bi ga uporabljali le za odstranjevanje vidnih delcev z oblačil, ko pa ga lahko uporabimo za čiščenje celotnega stanovanja? Ker je izdelan tako, da se prašni delci nanj kar lepijo, si boste zelo olajšali delo. Sprehodite se po stanovanju (seveda z valjem v roki!) in poiščite umazanijo, drobtine in prah, ki so se nakopičili na stvareh. Z njim lahko očistite tudi dno vaše torbice! Preprosto, kajne?

Čiščenje talnih letev
Se strinjate, da bi morali tu in tam očistiti tudi talne letve? Priznati moramo, da nanje pogosto kar pozabimo. Vendar brez skrbi, s tem si ne boste naložili še enega neprijetnega opravka – čiščenje talnih letev je lahko celo zabavno, če se ga lotimo na pravi način.

Zagotovo imate v predalu kakšne stare nogavice, ki jih ne uporabljate več. Nadenite si nogavice, jih poškropite z naravno čistilno raztopino, nato pa s stopali obrišite talne letve.

Kdo pravi, da čiščenje ne more biti tudi zabava za otroke?

Čiščenje pripomočkov, ki jih uporabljamo vsak dan.
Ali se spomnite, kdaj ste nazadnje očistili vaš mobilni telefon? Brisanje ekrana v oblačila ne šteje!

Mobilni telefoni na svoji površini skrivajo več mikrobov kot straniščne školjke. Razlog za to je, da jih imamo neprestano v rokah, očistimo pa jih le redko.

Očistite jih lahko z alkoholno krpico, ki ne bo poškodovala površine telefona. S krpico lahko očistite tudi drugo elektroniko, ki se nahaja v vašem stanovanju.

Kako najhitreje očistiti dlake hišnih ljubljenčkov?
Prepričani smo, da imate radi vašega kosmatinca, ne marate pa dlak, ki jih pušča na površinah?

Nadenite si gumijaste rokavice in jih navlažite z vodo. Z rokami se sprehodite po vseh površinah, kjer se nahajajo dlake vašega ljubljenčka. Dlake se bodo prijele na vlažno površino gumijastih rokavic in vaša težava bo v trenutku rešena.

Očistimo torbice!
Ženske od nasprotnega spola pogosto slišimo šale na račun naših torbic. Pripadniki nasprotnega spola so mnenja, da imamo v torbicah popolnoma vse. In morda se ne motijo! V raziskavah so ugotovili, da se lahko v ženski torbici, pa tudi na denarnici, skrivajo fekalne bakterije. Ker je že sama misel na to precej odvratna, poskrbimo, da to ne bo veljalo tudi za našo torbico.

Torbico enkrat tedensko obrišite z alkoholnim razkužilom, ki bo uničilo bakterije. Pri tem ne pozabite na denarnico.


Preprečevanje neprijetnega vonja iz smetnjakov.
Morda je naslov res malce smešen. Ker v smetnjake odlagamo smeti, jim je najbrž »dovoljeno«, da oddajajo neprijeten vonj. Zagotovo pa je težko uživati v okolici hiše, če neprestano vonjamo smeti. V smetnjak dajte nekaj limoninih lupin in jih prelijte z vodo. Vonja se boste zagotovo znebili.

 

 

Kako očistiti prah s stropnih ventilatorjev?
Če imate doma sobni ventilator, za katerega se niti ne spomnite, kdaj ste ga nazadnje uporabili, ga bo potrebno pred naslednjim zagonom očistiti. V nasprotnem primeru prahu ne boste imeli le na ventilatorju… Uporabite lahko kar prevleko za vzglavnik, s katero pred zagonom pokrijete ventilator. Tako se bo prah ujel v prevleko in ga ne bo odpihnilo po celotnem prostoru.


Reklame, reklame in še enkrat reklame!
Reklame so ene izmed tistih stvari, ki se kmalu začnejo nabirati v prostoru. Ob kupu reklam prostor zagotovo ne daje vtisa pospravljanja. Da se temu izognete, reciklirajte! Tako boste dosegli občutek lahkotnosti prostora že v nekaj sekundah.

 

(Povzetek članka po: http://www.goodhousekeeping.com/home/cleaning/tips/a31607/five-minute-cleaning-tips/)

Dodaj odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here