Da boste imeli boljšo predstavo o tem, po katerih živilih posegati pozimi, vam predstavljamo nekaj živil, ki se jim je potrebno izogniti v času zime.

Namesto špargljev ohrovt

Šparglji so prvo živilo, kateremu bi se morali pozimi izogniti, saj gre za sezonski pridelek. Kljub temu, da jih lahko zamrznemo in uporabimo čez zimo, prehranski svetovalci to odsvetujejo. So svetlo zeleno obarvani, kar pomeni, da so značilni za pomlad. Namesto špargljev lahko pozimi uživamo ohrovt, napolnjen z antioksidanti, s pomočjo katerih se bomo izognili prehladom.

Namesto kajenskega popra ingver

Začimbe nam sicer pomagajo očistiti sinuse, vendar lahko v našem želodcu napravijo pravo opustošenje. V obdobju gripe in prehlada se je pikantni hrani bolje izogniti. Namesto kajenskega popra lahko uživamo ingver, ki se v azijskih kulturah uporablja že več sto let. Ingver je naravno zdravilo za lajšanje prebavnih motenj in je zaradi svojega pikantnega okusa odlična alternativa pikantnim začimbam.

Namesto koruze brstični ohrovt

Koruza ni živilo, ki bi bilo značilno za obdobje zime, zato ni primerna za uživanje v tem času. Če bomo v zimskem času kupili koruzo, bo ta najverjetneje zamrznjena iz prejšnje sezone. Namesto koruze lahko uživamo brstični ohrovt, ki je prava zimska zelenjava, poleg tega pa ga lahko pripravimo na toliko različnih načinov.

Namesto mlečnih izdelkov rastlinsko mleko

Mleko, sir in smetana nam prav nič ne pomagajo v boju proti bakterijam. Če se nam zdi, da se nas loteva prehlad, lahko uživanje mlečnih izdelkov simptome samo še poslabša. Namesto mlečnih izdelkov uporabljajmo rastlinska mleka. Odlična izbira je mandljevo mleko.

Namesto paradižnika cvetača

Paradižnik pozimi nima tako dobrega okusa, saj je umetno zorjen. Morda na prvi pogled izgleda privlačno, vendar zagotovo ni sladek in sočen. Svež paradižnik zlahka nadomesti cvetača, ki je zimska zelenjava, zato bomo v zimskih mesecih v trgovinah našli zares čudovite glave cvetače.

Namesto breskev jabolka

Zamrznjene breskve so zelo slaba alternativa svežim sezonskim breskvam, poleg tega pa so lahko čisto brez okusa. Nadomestimo jih z jabolki, značilnimi za zimo. Saj še poznamo pregovor »eno jabolko na dan prežene zdravnika stran«, kajne?

Namesto jagod klementine

Jagode, ki jih uživamo pozimi, imajo velikokrat pravi okus, vendar so kašaste. Pozimi namesto po jagodah raje posegajmo po okusnih klementinah, ki imajo odličen sadni okus in vsebujejo veliko vitaminov.

Namesto belega sladkorja naravni napitki in sokovi – smoothiji

Preveč sladkorja lahko oslabi naš imunski sistem. Osebe, ki se ne morejo izogniti uživanju sladkorja, pogosteje ujamejo kakšen prehlad, kot osebe, ki namesto sladkorja uživajo sadne napitke in sokove. Za njihovo pripravo uporabite zimske plodove. Odlična izbira so banane in ohrovt.

(Povzetek članka po: https://www.thedailymeal.com/entertain/why-you-shouldnt-eat-these-foods-winter-0/slide-4)

Dodaj odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here