Tudi vi ne morete brez kofeina? Kofein nam ne daje le energije, ki jo zjutraj najbolj potrebujemo, temveč je dober tudi za našo kožo, lase in splošno zdravje!

  • Skodelica kava lahko izboljša naše čute in nas osveži. Kofein deluje kot stimulans centralnega živčnega sistema.
  • Kofein je grenak kristalni alkaloid. Najdemo ga v semenih, listih in plodovih nekaterih rastlin.
  • Kofein se najpogosteje uživa v obliki čaja, kave, brezalkoholnih napitkov in energijskih napitkov.
  • Pogosto se šteje kot škodljiva snov, saj lahko povzroči odvisnost. Uživanje v pravem odmerku ima neverjetne koristi za naše zdravje!
  • Uporaba kofeina povzroči izboljšanje športnih zmogljivosti, povečuje budnost in zmanjša utrujenost.
  • Kofein lahko izboljša naše razpoloženje.

Kako lahko kofein prispeva k lepši koži?

Kozmetična podjetja so pričela kofein vključevati v izdelke za nego kože. Preverite, zakaj.

Kofein se bori proti prostim radikalom

Prosti radikali so odgovorni za pojav prezgodnjega staranja kože. Povzročijo nastanek gub, in izgubo elastičnosti kože. Pri tem nam lahko pomaga kofein, ki vsebuje antioksidante, le-ti pa napadajo proste radikale, s čemer izboljšajo videz naše kože. Kofein je pogosta sestavina v dnevnih in nočnih kremah za nego kože.

Pomirja vnetja

Kofein ima protivnetne lastnosti, ki pomagajo pri zmanjševanju vnetja in rdečine na površini kože. Uporaba kofeina v izdelkih za nego kože lahko zmanjša in preprečuje vnetje in rdečico ter naši koži daje čudovit, naraven videz.

Odpravlja temne kolobarje pod očmi

Temne kolobarje pod očmi lahko povzročijo različni dejavniki, kot so dehidracija, alergije, pomanjkanje spanja in genetika. Čeprav kofein ne more pozdraviti dednih temnih kolobarjev, je zaradi protivnetnega delovanja zelo primeren za zmanjšanje vnetja, ki povzroča temne kolobarje. Kofein prav tako zmanjša tudi kopičenje krvi pod očmi, kar prav tako prispeva k nastanku temnih kolobarjev pod očmi. V ta namen lahko uporabimo kar vlažne čajne vrečke, ki jih za vsaj 5 minut namestimo na predel pod očmi.

Zmanjšuje opaznost celulita

Kofein, prisoten v izdelkih za nego kože, lahko dehidrira maščobne celice. To pomeni, da iz njih potegne vodo in tako zmanjša videz celulita, koža pa je videti bolj gladka.

Zmanjšuje rdečico pri rozaceji

Kofein nam pomaga zmanjšati rdečico na površini kože, ki jo povzroča rozaceja. Je idealna rešitev za spiranje obraza pri posameznikih, ki se soočajo z rozacejo. Deluje kot diuretik, spodbuja krvni obtok in je močan antioksidant, zaradi česar pomirja razdraženo kožo.

Zmanjšuje UV poškodbe na koži

Študije so pokazale, da lahko kofein popravi poškodbe kože zaradi izpostavljenosti UV žarkom. Šteje se za močnejši antioksidant od polifenolov, ki se nahajajo v zelenem čaju. Pravzaprav je med najboljšimi in najmočnejšimi antioksidanti za boj proti UV-žarkom.

Sedaj veste, da vam kofein bolj koristi kot škodi – a previdno, uživati ga morate v primernih količinah in nikakor ne pretiravati!

(Povzetek članka po: https://www.stylecraze.com/articles/amazing-benefits-of-caffeine-for-skin-hair-and-health/#gref)

Dodaj odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here