Pozimi se mora naše telo boriti proti mrazu, bakterijam in virusom. Se sprašujete, kako mu pri tem pomagati in ostati zdravi tudi pozimi? V tokratnem prispevku vam bomo ponudili kar nekaj nasvetov.

Ne pozabimo na oreščke in semena

Pozimi dan pričnemo z zdravim zajtrkom, ki nam bo zagotovil energijo za ves dan. Zjutraj si lahko privoščimo ovseno kašo ali pa oreščke in semena, posežemo pa lahko tudi po zimskih sadežih, kot so jabolka.

Izbirajmo sadeže in zelenjavo, ki je bogata z vitaminom C

Vitamin C ima zelo pomembno vlogo pri normalnem delovanju imunskega sistema in zagotavljanju energije. V ta namen pozimi uživajmo veliko sladkega krompirja, paradižnika, rdeče paprike in agrumov.

Svojemu telesu ponudimo dovolj cinka

V zimskih mesecih pride naše telo v stik z bakterijami in virusi, od imunskega sistema pa je odvisno, ali se jim bomo lahko uprli. Cink prispeva k normalnemu delovanju imunskega sistema. Najdemo ga v ostrigah, špinači in stročnicah, ki so odličen vir cinka.

Uživajmo več hrane, bogate z železom

Rdeče meso, leča in zelena listnata zelenjava so ODLIČEN vir železa, ki podpira zdrav imunski sistem. Če se nam zdi, da iz prehranskih virov ne dobimo dovolj železa, imamo vedno možnost poseči po kakovostnem prehranskem dopolnilu, ki vsebuje železo.

Uživajmo ribe, jajca in sir

Ribe, kot sta losos in trska, pa tudi mleko, jajca in sir so idealni viri vitamina B12, ki prispeva k normalnemu delovanju imunskega sistema, hkrati pa vpliva tudi na zmanjšanje utrujenosti, katere je v zimskih mesecih vse preveč!

Sladkarije raje nadomestimo z juhami in zelenjavnimi koreni

V zimskih mesecih nam še posebej prija uživati sladka živila, k čemer pripomorejo tudi prazniki. Prav to je razlog, da čez zimo pridobimo kakšen dodaten kilogram, zato sladkarije raje nadomestimo z zdravimi in hranljivimi juhami ter koreni različnih zelenjavnih virov. Odlična izbira za kosilo so zelenjavne juhe, še posebej tiste, ki vsebujejo česen ali ingver.

Zima nam vsako leto kaže zobe – čas je, da ji zobe pokažete vi. Upoštevajte te preproste nasvete in tako ohranite dobro počutje skozi vso zimo!

(Povzetek članka po: http://home.bt.com/lifestyle/health/healthy-eating/winter-diet-to-stay-healthy-11364216640411)

Dodaj odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here