Hujšanje ni enostavno, a priprave so zaradi hitro bližajočega se poletja v polnem teku. Ljudje s prekomerno telesno težo so bolj nagnjeni k nastanku sladkorne bolezni, depresiji, možganski kapi in drugim stanjem, ki lahko resno ogrozijo življenje posameznika. Preverite, katerim živilom se je med hujšanjem najbolje izogniti in si tako olajšajte celoten proces hujšanja.

 • Žita za zajtrk z dodanim sladkorjem.

Redno uživanje zajtrka je eden izmed pomembnejših dejavnikov, ki vplivajo na zdravo hujšanje, a ni vseeno, kaj izberemo za zajtrk. Če dan pričnemo s skodelico čudovitih in pisanih žitaric za zajtrk, ki jim je dodan sladkor, potem nam to zagotovo ne bo pomagalo pri hujšanju. Na tak način bomo nezavedno vplivali na povišanje krvnega tlaka, povečali pa si bomo tudi apetit in hrepenenje po prigrizkih.

 • Čips in pomfrit.

Le kdo se lahko upre tema dvema okusnima prigrizkoma? Krompirjev čips in pomfrit uvrščamo med hitro prehrano, ki vsebuje veliko kalorij in maščob, zato oba predstavljata zelo slabo izbiro prigrizkov, predvsem, kadar hujšamo. Ocvrt krompirček dvigne raven sladkorja v krvi, kar negativno vpliva na apetit in posledično tudi na telesno težo. Živila, ki vsebujejo ogljikove hidrate, med cvrtjem sproščajo akrilamid, ki povečuje tveganje za nastanek raka. Nezdrava izbira so tudi ocvrti čebulni obročki, piščanec in ocvrte krušne kocke.

 • Dietna soda.

Besedica »dietna« nas napeljuje k razmišljanju, da je ta soda pravzaprav zelo zdrava in primerna za uživanje med hujšanjem. V resnici seveda ni tako. Soda vsebuje umetna sladila, ki lahko stimulirajo apetit, zato bomo čez dan zaužili več prigrizkov. Dietno sodo zamenjajte z vodo ali limonado.

 • Slanina.

Predelano meso, kot je slanina, je nekaj, čemur se moramo med hujšanjem nujno izogibati. Slanina vsebuje ogromno nasičenih maščob, zato ni najboljša izbira med hujšanjem. Ker vsebuje ogromno soli, se lahko srečamo tudi z zadrževanjem vode v telesu in z zabuhlostjo. Če se slanini ne morete upreti, jo uživajte v zmernih količinah, nikoli pa je ne ocvrite.

 • Solatni prelivi.

Solate so del skorajda vsake diete za hujšanje. Zelenjava je namreč zelo zdrava, vsebuje ogromno hranilnih snovi, antioksidantov in topnih vlaken, a kadar čez zdravo in okusno solato prelijemo solatni preliv, naredimo več škode kot koristi. Solatni prelivi vsebujejo ogromno maščob in kalorij, saj v večini primerov vsebujejo tudi majonezo, sojino olje in visokofruktozni koruzni sirup. Če želite solati izboljšati okus, ji namesto solatnega preliva dodajte malce ekstra deviškega oljčnega olja ali kisa. Da bi solato spremenili v okusen obrok, lahko uporabite tudi zelišča. Solate nikoli ne naročajte v restavraciji.

 • Pokovka, pripravljena na olju.

Pokovka je zelo okusen in zdrav prigrizek, ki vsebuje ogromno ogljikovih hidratov – naše telo jih nujno potrebuje za energijo. Komercialna pokovka, ki jo kupimo v kinu, je najslabša izbira, ker vsebuje veliko maščob, kalorij in natrija. Privoščite si doma pripravljeno pokovko v mikrovalovni pečici (če se le da, brez soli), njen okus pa izboljšajte z dodajanjem zelišč!

 • Margarina.

Margarina se oglašuje kot zdrava alternativa maslu, vendar gre za kalorično bogato in nezdravo maščobo, ki se ji je bolje izogniti. Vsebuje namreč hidrogenirane maščobe, ki so bolj škodljive od nasičenih maščob v maslu.

 • Beli kruh.

Beli kruh se zelo pogosto znajde na jedilniku vsakega posameznika, žal pa nima nobene hranilne vrednosti, temveč vsebuje samo prazne kalorije. Ker ima visok glikemični indeks, bomo kmalu po zaužitju spet lačni. Beli kruh vsebuje tudi škrob, ki povečuje raven sladkorja v krvi in posledično povečuje tudi tveganje za razvoj sladkorne bolezni. Če se ne morete izogniti kruhu, kupujte takšnega z visoko hranilno vrednostjo. Izogibajte se tudi vsem živilom, ki so narejena iz bele moke in belemu rižu.

 • Alkoholne pijače.

Tudi alkoholne pijače vsebujejo prazne kalorije, ki našemu telesu ne zagotovijo nobenih hranil. Ko se te prazne kalorije pomešajo z ogljikovimi hidrati, maščobami in beljakovinami, odložijo proces izgorevanja maščobe in prispevajo k pospešenemu skladiščenju maščobe. Alkoholnim pijačam se poskušajte med hujšanjem povsem izogniti.

 • Sadni sok, ki ni pripravljen doma.

Sadni sokovi so pomemben del mnogih diet za hujšanje, vendar ne tisti, ki jih kupimo v trgovini. Pakiran sadni sok vsebuje veliko sladkorja in drugih dodatkov – pravzaprav gre za mešanico vode, sladkorja in nekaterih kemikalij, ki imajo okus po sadju. Izbirajte sveže sadje, iztisnite ga kar doma in se tako poigrajte z različnimi kombinacijami okusov.

V spodnjem videu pa preverite, katera živila bi morali uživati vsak dan:

(Povzetek članka po: http://www.sheknows.com/health-and-wellness/articles/1075649/ways-massage-helps-your-workout)

2 KOMENTARJI

 1. Priporoča se pokovka, narejena v mikrovalovki… :O in potem bo verjetno kdo šel kupit tisto zapakirano v plastiki, ki je namenjena za mikrovalovke… nekoč sem bral da je ena od najbolj zdravju škodljivih plastičnih embalaž ravno tista, v katero je zapakirana pokovka za mikrovalovke, ker se potem pod vplivom mikrovalov še dodatno bolj intenzivno iz embalaže izločajo določene rakotvorne škodljive snovi. Da ne omenjam mikrovalovke same… =:-O
  Pokovka se lahko pripravi tudi v loncu ali v bolj globoki ponvi (in pod pokrovom). V malo boljšem loncu ne bo treba niti uporabiti olja. Dobi se pa tudi kar dober aparat za izdelavo pokovke, jaz ga imam, bil je kar poceni, deluje pa super. 😉

  • Pozdravljeni, Zoki!
   Hvala za vaš komentar. Pokovka, ki je namenjena pripravi v mikrovalovni pečici, je seveda poleg tiste v kinu najslabša možna izbira. S pripravo pokovke v mikrovalovni pečici je bil mišljen način priprave, ki si ga lahko preberete v enem izmed naših starejših člankov z naslovom Najboljši način za pripravo kokic v ponvi (http://www.naravnalepota.si/najboljsi-nacin-za-pripravo-kokic-v-ponvi/), kjer se svetuje nakup klasičnih kokic brez soli, nato pa jih zapakiramo v papirnate vrečke in jih pripravimo v mikrovalovni pečici. Seveda je priprava v mikrovalovni pečici bistveno bolj zdravju škodljiva kot priprava v ponvi, vendar gre za najpreprostejši način priprave, ki se ga poslužujejo mnogi, zato smo poiskali nasvet, kako narediti pripravo v mikrovalovni pečici vsaj malce “bolj zdravo”. V zgornjem prispevku pa se vse nanaša na hujšanje (pokovka je zares zdrav prigrizek, vendar mora biti neslana) in ne toliko na škodljive vplive iz okolja, ki iz vseh smeri prežijo na nas. Mikrovalovna pečica nam lahko precej poenostavi pripravo živil ali njihovo pogrevanje, hkrati pa je zelo vprašljiv njen vpliv na zdravje. Hvala za vaš nasvet in za informacijo o škodljivosti plastične embalaže,v katero je pakirana pokovka – upamo, da ga prebere čim več naših bralcev, vam pa želimo obilo užitka ob uživanju pokovke! 🙂

Dodaj odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here