V zgodnjih 30. letih smo polni energije, življenja in navdušenja – ko se pogledamo v ogledalo, smo zadovoljni sami s seboj. Po 30. letu se zjutraj v pričakovanju še enega fantastičnega dne pogledamo v ogledalo in uzremo drobne gube okrog oči. Se postaramo kar čez noč? In kaj pravzaprav storiti, kako se rešiti gub okrog oči?

Za lažje razumevanje si poglejmo, zakaj gube sploh nastanejo.

Zakaj imamo gube?

Gube se pojavijo zaradi procesa staranja kože in so povsem normalen pojav. Z leti izgubljamo kolagen, kar se pozna tudi na naši koži. Izpostavljenost vetru, soncu, mrazu in snegu lahko spodbudi nastanek gub. Če ste se odločili, da si preberete ta prispevek, potem ste že na dobri poti, da se znebite gub – to nam lahko uspe, če se dovolj zgodaj odločimo za preventivo. Dejstvo pa je, da kadar so gube že prisotne na koži, se jih bomo (z izjemo posegov) zelo težko znebili.

Kako lahko preprečimo nastanek gub?

Staranju se ni mogoče izogniti, saj gre za del našega življenja. Izognemo pa se lahko poškodbam kože, ki jih povzročajo določeni dejavniki.

  • Poskrbimo za zaščito pred soncem. Naše telo nujno potrebuje sonce, da lahko tvori vitamin D, a prekomerna izpostavljenost sončnim žarkom je lahko nadvse škodljiva. Ne le, da pospešuje staranje kože in pojav prezgodnjih gub, temveč lahko povzroči tudi nastanek melanoma, kožnega raka. Uporabljajte zaščito pred soncem – oblačila, senčnike, klobuke in kreme z zaščitnim faktorjem.
  • Vlaženje kože. S staranjem postaja naša koža tanjša in suha, mi pa smo videti utrujeno. Koža izgubi vlago in s tem tudi elastičnost. Dobra hidracija kože je ključnega pomena za preprečevanje prezgodnjega staranja kože, ki se kaže s pojavom gub.
  • Redna telesna aktivnost. Telovadba ima pozitiven vpliv na celotno telo, tudi na naš največji organ. Koža je zaradi redne telesne aktivnosti videti bolj mladostna.
  • Ne pozabite na vitamine in minerale. Vse, kar vnesemo v naše telo, vpliva tudi na našo kožo. Pri tem so še posebej pomembni antioksidanti, ki se borijo proti prostim radikalom (najpogostejši sprožilci prezgodnjega staranja kože). Pri izbiri sadja in zelenjave bodite pozorni na čim bolj različne barve živil.

V skrajnem primeru lahko gube odpravimo z laserskim posegom, a pred to odločitvijo raje poskusite z drugimi, naravnimi sredstvi.

Pogosto pozabimo na pomen naravnih olj, kot je kokosovo olje, ki ni uporabno le pri kuhanju, temveč tudi pri skrbi za lepo kožo. Vsebuje vitamina A in E ter beljakovine, ki spodbujajo proizvodnjo kolagena.

Med sadjem in zelenjavo izbirajte kumare, avokado in pomaranče, ki nam lahko pomagajo v boju proti gubam. Kumare lahko uporabimo tudi zunanje in sicer tako, da nekaj mm debelo rezino kumare položimo na področje okrog oči.

Zadnje, kar še lahko storimo, je obrazna joga. V videu si lahko pogledate natančnejša navodila.

(Povzetek članka po: https://www.healthambition.com/get-rid-wrinkles-under-eyes/)

Dodaj odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here