Ričkovo ali totrovo olje je morda med malce manj znanimi olji, vendar ima ogromno koristi za zdravje.  Pridobiva se iz navadnega rička, katerega semena vsebujejo 30 – 45 % olja z visoko hranilno vrednostjo.

Vsebuje ogromno zdravih omega-3 maščobnih kislin

Omega-3 maščobne kisline imajo neverjeten vpliv na zdravje. Koristijo koži, srcu in ožilju ter spodbujajo splošno zdravje posameznika. Raziskave so pokazale, da omega-3 maščobne kisline iz telesa odpravljajo vnetje in izboljšujejo delovanje centralnega živčnega sistema.

Bogato z vitaminom E

Ričkovo olje vsebuje alfa in gama tokoferol, dve obliki vitamina E. Obe spojini varujeta olje pred oksidacijo in žarkostjo, zato je olje uporabno do 18 mesecev. Za primerjavo – laneno olje zelo hitro postane žarko, zato ga moramo uporabiti v roku 1 meseca.

Antioksidativni učinki vitamina E so pomembni tudi za naše zdravje. Vitamin E pomaga preprečevati poškodbe, ki jih povzročajo prosti radikali, kar lahko prepreči nastanek bolezni srca, artritisa in raka.

Vitamin E prav tako spodbuja delovanje imunskega sistema in lajša simptome menstruacije.

Za enostavnejši nadzor nad holesterolom

Ričkovo olje je bogato s steroli, za katere je dokazano, da vplivajo na absorpcijo holesterola. V eni študiji je bilo dokazano, da je dodajanje ričkovega olja v prehrano zniža raven holesterola v krvi. Ričkovo olje je dvakrat učinkovitejše v primerjavi z oljčnim oljem.

Prav tako je večina maščobnih kislin v ričkovem olju polinenasičenih. Te vrste maščob so potrebne za zdravo delovanje celic v telesu. Ričkovo olje vsebuje zelo malo nasičenih maščob, ki lahko povečajo nivo holesterola v krvi.

Uporabno tudi v kulinariki

Ričkovo olje ima zelo visoko dimno točko, zato je uporabno tudi v kulinariki. Olivno in kokosovo olje nimata visoke dimne točke, zato je ričkovo olje primernejša izbira za uporabo v kulinarične namene.

Prijazno do kože in las

Ričkovo olje ima neverjetne vlažilne sposobnosti. Ima nežno teksturo in blag, nemoteč vonj. Ker vsebuje vitamin E, pomaga izboljšati tonus kože in preprečuje nastanek poškodb, ki jih povzročajo prosti radikali. Uporabimo ga lahko tudi za masažo lasišča, saj odpravlja prhljaj in prispeva k mehkejšim, bolj zdravim lasem.

Ričkovo olje ni gensko spremenjeno

Ričkovo olje ni gensko spremenjeno, vendar pri izbiri kljub temu pazimo, da izberemo kakovostno ričkovo olje, bogato s hranilnimi snovmi.

(Povzetek članka po: https://www.ecowatch.com/6-reasons-why-you-should-try-camelina-oil-today-1882105650.html)

Dodaj odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here