Kot pove že samo ime, se olje grozdnih pešk pridobiva iz semen grozdja, kar pomeni, da gre za stranski proizvod na področju vinarstva. Poznamo ga že več kot 6.000 let, saj so ga sodeč po nekaterih virih Evropejci uporabljali za zdravljenje obolenj, povezanih s kožo in očmi.

Zakaj je v zadnjih nekaj letih postalo tako priljubljeno?

Danes ni več skrivnost, da olje grozdnih pešk vsebuje ogromno omega-3 in -6 maščobnih kislin. V primerjavi z drugimi rastlinskimi olji vsebuje bistveno več omega-6 maščobnih kislin. Vsebuje tudi veliko antioksidantov, ki imajo pozitiven vpliv na kožo in lase.

Deluje protivnetno in ima pozitiven vpliv na splošno zdravje

Visoki odmerki omega-6 maščobnih kislin blagodejno vplivajo na alergije in artritis, pomembno zaščitno vlogo v telesu pa ima tudi linolna kislina, ki se v telesu pretvori v gama-linolno kislino. Ker je olje bogato z vitaminom E, krepi delovanje imunskega sistema.

Olje prav tako ne vsebuje škodljivih transmaščob, zato spodbuja zdravje srca in ožilja.

Kuhanje z oljem iz grozdnih pešk

Ko gre za kuhanje, imajo olja z visokimi dimnimi točkami veliko prednost. Takšna olja so primerna za kuhanje in cvrtje. Olje iz grozdnih pešk ima zmerno visoko dimno točko in je odlična izbira za kuhanje na zmerni temperaturi, čeprav za cvrtje ni najbolj primerno.

Prispeva k lepi koži zdravega videza

Olje grozdnih pešk je izjemno pogosta sestavina krem za nego kože. Bogato je z vitamini C, D in E, ki prispevajo k zmanjšanju opaznosti gub in nahranijo kožo. Polifenoli in antioksidanti v olju grozdnih pešk pomagajo tudi pri zdravljenju aken. Olje deluje kot vlažilna krema, zato je še posebej primerno za nego suhe kože. Kot toner olje prodre v pore in očisti kožo od znotraj navzven.

Zaradi vsebnosti maščobnih kislin je koža po redni uporabi olja grozdnih pešk neverjetno mehka. Z njim si lahko pomagamo pri odstranjevanju nadležnih strij, saj spodbuja normalno strukturo kože in hkrati prepreči nastajanje strij. Zaradi vsebnosti linolne kisline je olje primerno tudi za nego kože, nagnjene k ekcemom.

Ker ga koža zlahka absorbira, je primerno za uporabo kot masažno olje.

Uporabimo ga lahko tudi pri težavah z lasmi

Olje grozdnih pešk ni tako gosto, kot je kokosovo olje ali olivno olje, zato je zelo primerno za nego las. Le-te navlaži, pri čemer, na njih ne pusti mastnega občutka. Pripomore k zmanjševanju prhljaja in okrepi lase. Vsebnost vitamina E v olju pomaga pri izgradnji lasnega tkiva, linolna kislina v olju pa spodbuja rast las.

Izboljšuje spolno zdravje

V ta namen se uporabljajo predvsem kapsule, ki vsebujejo olje grozdnih pešk. Kapsule vsebujejo približno 80% proantocianidinov, za katere je znano, da izboljšujejo spolno zdravje.

(Povzetek članka po: https://www.stylecraze.com/articles/amazing-benefits-of-grape-seed-oil-for-skin-hair-health/#gref)

Dodaj odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here