Panna cotta  je priljubljena italijanska sladica, katere ime v prevodu pomeni kuhana krema. Gre za tradicionalno italijansko sladico, ki se pripravlja z uporabo smetane, sladkorja, vanilije in želatine. Je enostavna in hitra za pripravo, poleg tega pa skorajda ni posameznika, ki je ne bi maral.

Panakoto običajno okrasimo s sadnim prelivom oziroma omako.

Za 8-12 oseb potrebujemo:

  • 14 g želatine,
  • 1 in pol skodelice mleka in še dodatno ½ skodelice,
  • 4 skodelice smetane,
  • ½ skodelice sladkorja,
  • 1-2 čajni žlički izvlečka vanilije ali semena enega stroka vanilije,
  • sveže jagode ali jagodna omaka za okrasitev.

V majhni skodelici pripravimo ½ skodelice mleka in dodamo želatino, da se zmehča. V srednje  veliki posodi segrevamo smetano in preostanek mleka, dokler mešanica ne začne vreti. Posodo odstranimo z vročine in dodamo izvleček vanilije. Mešanico počasi in nežno vmešamo v skodelico z mlekom in želatino. Če želimo, da je panakota še mehkejša, lahko smetano prelijemo skozi cedilo. Panakoto prelijemo v kozarce in pustimo, da se popolnoma ohladi. Najbolje je, da jo pustimo stati čez noč ali vsaj 4 ure preden jo postrežemo.

Okrasimo jo lahko s koščki svežega sadja, s sadno omako ali s koščki čokolade.

Klasična panakota je pripravljena z uporabo vanilije, recept pa lahko tudi nekoliko preuredimo in namesto vanilije dodamo čokoladno, kokosovo ali drugo aromo po želji.

(Povzetek članka po: https://www.laylita.com/recipes/panna-cotta-recipe/)

Dodaj odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here