Panna cotta je priljubljena italijanska sladica, katere ime v prevodu pomeni kuhana krema. Gre za tradicionalno italijansko sladico, ki se pripravlja z uporabo smetane, sladkorja, vanilije in želatine. Je enostavna in hitra za pripravo, poleg tega pa skorajda ni posameznika, ki je ne bi maral.
Panakoto običajno okrasimo s sadnim prelivom oziroma omako.
Za 8-12 oseb potrebujemo:
- 14 g želatine,
- 1 in pol skodelice mleka in še dodatno ½ skodelice,
- 4 skodelice smetane,
- ½ skodelice sladkorja,
- 1-2 čajni žlički izvlečka vanilije ali semena enega stroka vanilije,
- sveže jagode ali jagodna omaka za okrasitev.
V majhni skodelici pripravimo ½ skodelice mleka in dodamo želatino, da se zmehča. V srednje veliki posodi segrevamo smetano in preostanek mleka, dokler mešanica ne začne vreti. Posodo odstranimo z vročine in dodamo izvleček vanilije. Mešanico počasi in nežno vmešamo v skodelico z mlekom in želatino. Če želimo, da je panakota še mehkejša, lahko smetano prelijemo skozi cedilo. Panakoto prelijemo v kozarce in pustimo, da se popolnoma ohladi. Najbolje je, da jo pustimo stati čez noč ali vsaj 4 ure preden jo postrežemo.
Okrasimo jo lahko s koščki svežega sadja, s sadno omako ali s koščki čokolade.
Klasična panakota je pripravljena z uporabo vanilije, recept pa lahko tudi nekoliko preuredimo in namesto vanilije dodamo čokoladno, kokosovo ali drugo aromo po želji.
(Povzetek članka po: https://www.laylita.com/recipes/panna-cotta-recipe/)