So kokice tudi vaš najljubši prigrizek? Lahko so sladke ali slane, pripravimo pa jih lahko na različne načine in z uporabo številnih dodatkov. Ne kupujte kokic za pripravo v mikrovalovni pečici, saj vsebujejo veliko kemikalij. Raje kupite običajne kokice in preverite najboljši način za njihovo pripravo.

Kokice ne nastanejo iz koruze, ki jo običajno uživamo. Nastanejo iz pokovke (angleško popcorn), ki se ob segrevanju na olju razpoči in napihne.

Kako nastane kokica?

Prisotnost toplote je tista, ki omogoči, da se jedrca kokic odprejo in nabreknejo. Proteini in škrob se zmehčajo, zaradi pare pa pričnejo nabrekati.

Pokanje kokic je lahko nekoliko grozno (majhni predmeti letijo v vse smeri), zato smo za vas poiskali nekaj nasvetov.

Se ne morete izogniti pripravi kokic v mikrovalovni pečici? Ni problema!

Kot smo omenili, so kokice, namenjene pripravi v mikrovalovni pečici, precej bolj nezdrave od običajnih kokic. Ker je priprava v mikrovalovni pečici najbolj enostavna, si lahko pomagamo tako, da kupimo običajne kokice in klasične papirnate vrečke. Vrečke naj bodo primerne za uporabo v mikrovalovni pečici. V vrečko vsujemo ¼ skodelice jedrc kokic in vrh vrečke dvakrat prepognemo, tako, da je dobro zatesnjen. Kokice damo v mikrovalovno pečico, ki jo nastavimo na 3-4 minute. Iz pečice jih vzamemo tik preden pokanje popolnoma potihne.

Klasični način priprave kokic v ponvi

Priprava kokic v ponvi je nekoliko zahtevnejša, poleg tega pa je precej bolj nevarna, zato se je otroci nikoli ne smejo lotiti brez prisotnosti odrasle osebe. Potrebujemo ponev oziroma posodo s pokrovom, ki naj ima luknje. Dodamo 3 žlice rastlinskega olja in počasi segrevamo. V ponev damo 2 jedri kokic – ko se ti razpočita, je olje dovolj vroče, da pričnemo s pripravo. Koliko kokic bomo dodali v ponev, je odvisno od navodil na embalaži. Medtem, ko jedrca pokajo, posodo neprestano mešamo oziroma tresemo (zelo pomemebno!), da se naš prigrizek ne zažge. Posoda naj bo vedno zaprta s pokrovom!

Dodatni nasveti:

  • Kokic nikoli ne pustimo brez nadzora, ne glede na to, na kateri način jih pripravljamo.
  • Če ne želimo uporabiti olja, uporabimo maslo in ne margarino.
  • Kokice bolje absorbirajo prelive takrat, kadar so še tople.
  • Vrečke, ki ni primerna za uporabo v mikrovalovni pečici, ne dajemo vanjo.
  • Če uporabljamo maslo, je potrebna posebna previdnost. Lahko nas namreč oškropi in opeče.

Če v kuhinji radi preizkušate nove recepte, si v spodnjem videu oglejte, kako lahko pripravimo kokice s karamelnim prelivom:

(Povzetek članka po: https://www.thekitchn.com/our-best-tips-for-making-perfect-popcorn-tips-from-the-kitchn-211922)

Dodaj odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here