Jezik je tisti, ki nam lahko sporoči, da se v našem telesu nekaj dogaja. Ste opazili, da se je vaš jezik spremenil? Preverite, kaj pomenijo določene spremembe na jeziku.

  • Rdečkasto obarvan jezik, ki je lahko tudi jagodne barve, pogosto pomeni pomanjkanje vitaminov. Svetlo rdeča barva jezika pomeni, da nam primanjkuje železa ali vitamina B12. Oba sta pomembna za zdrave papile na jeziku. Rdečkasto obarvanost lahko spremlja občutljivost na pekočo hrano. K nizkim koncentracijam vitamina B12 so nagnjeni predvsem vegetarijanci.
  • Rjavo ali črno obarvan jezik lahko pomeni, da je higiena ust nezadostna. Papile so majhne izbokline na površini jezika, ki rastejo skozi vse življenje. Na njihovi površini se lahko pričnejo nabirati bakterije, kar povzroči neprijeten vonj in obarvanost jezika. Rjavo ali črno obarvan jezik se lahko pojavi tudi pri kadilcih, pri ljudeh, ki pijejo veliko kave ali pravega čaja in pri tistih s slabo ustno higieno.
  • Skutasta površina jezika lahko pomeni okužbo s kvasovkami. Jezik je videti bel. Prekomerno razmnoževanje kandide lahko povzroči belo obarvanost jezika. Naš jezik je namreč dom za številne bakterije. Če uživamo antibiotike, te bakterije (ki so sicer normalno prisotne na jeziku) uničimo, kvasovke pa se medtem razrastejo. Do tega pogosto prihaja pri ljudeh s šibkim imunskim sistemom.
  • Gube na površini jezika lahko nastanejo v obdobju staranja. Da, tudi naš jezik se stara. Razpoke oziroma gube v ustih so običajno neškodljive, do težav pa prihaja, če se pričnejo v njih zaradi slabe ustne higiene nabirati bakterije. V tem primeru lahko pride do okužbe v notranjosti gub. Ščetkanje jezika je najboljši način za preprečitev stanja.
  • Pekoč občutek na jeziku se lahko pojavi v obdobju menopavze, prav tako pa lahko pomeni, da uporabljamo neprimerno zobno pasto. Jezik je lahko videti normalen, občutek pa imamo, da je opečen. Do omenjenega stanja običajno privedejo hormonske spremembe. Sindrom gorečega jezika pogosteje doživijo ženske kot moški. Pekoč jezik je lahko tudi znak alergije na določeno vrsto hrane.
  • Afte, ki jim pravimo tudi skule, so boleče izbokline, ki jih prepoznamo po beli barvi. Nastanejo lahko zaradi slabe ustne higiene, pogosto pa njihov nastanek sproži tudi prekomerni stres. Najbolj boleče so v prvih štirih do petih dneh, v roku dveh tednov pa počasi izginejo. Niso nalezljive, so pa precej neprijetne in se pri nekaterih posameznikih pojavljajo kronično.
  • Hribčki in doline na jeziku niso nevarni. Površina jezika je pri vsakem posamezniku drugačna.
  • Rdeče lezije, ki so stalno prisotne na jeziku, so lahko znak raka v ustni votlini. Nekatere lezije oziroma poškodbe se na jeziku pojavijo zaradi ugrizov med žvečenjem hrane, vendar ta bolečina običajno mine v zelo kratkem času. Rak jezika se pogosteje pojavlja pri starejših osebah, večje tveganje za njegov nastanek pa obstaja pri kadilcih.

(Povzetek članka po: https://www.rd.com/health/conditions/tongue-disease-signs/)

Dodaj odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here