LCHF dieta je zaradi možnosti prehranjevanja z raznolikimi živili in zaradi svoje preprostosti obnorela svet. Če jo že poznate, zagotovo že veste, katero sadje je odlična izbira v sklopu diete. Za vse tiste, ki je še ne poznate, pa smo pripravili seznam sadja, ki je idealna izbira med izvajanjem LCHF diete.

Borovnice vsebujejo veliko ogljikovih hidratov. Lahko jih uživamo, vendar z njimi ne pretiravajmo. Privoščimo si ji zgolj občasno in v manjših količinah.

Maline, robide in jagode prav tako lahko uživamo v manjših količinah, z njimi pa ne smemo pretiravati.

Veliko ogljikovih hidratov vsebujejo tudi banane in grozdje.

Manj ogljikovih hidratov vsebujejo kokos, melona, limona, slive, lubenica, klementine, češnje, breskve, pomaranče, jabolka, kivi, mango in ananas, ki si jih lahko brez skrbi privoščimo v sklopu LCHF diete.

Dejstvo je, da vsi sadeži vsebujejo precej ogljikovih hidratov, večinoma v obliki sladkorja, zato je sadje sladkega okusa. Gre za sladkarije, ki prihajajo iz narave.

Koliko sadja si lahko privoščimo med LCHF dieto?

Izbiramo tiste sadeže, ki vsebujejo manj ogljikovih hidratov in si jih privoščimo občasno, v manjših količinah. Boljša izbira kot banane, grozdje in borovnice so jagode. Privoščimo si nekaj jagod, 1 slivo, ali morda nekaj češenj, vsake toliko časa. Sadje lahko nadomestimo z večjimi količinami zelenjave, ki vsebuje veliko hranil, vključno z vsemi potrebnimi vitamini. Tako naše telo pravzaprav ne bo imelo potrebe po uživanju večjih količin sadja.

Top 10 sadežev z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov

Če se pojavi močna želja po sadju, sledimo spodnjemu prikazu:

  • Maline (1/2 skodelice, 60 gramov) – 3 g OH
  • Robide (1/2 skodelice, 70 gramov) – 4 g OH
  • Jagode (1 skodelica, 100 gramov) – 6 g OH
  • Borovnice (1/2 skodelice, 50 gramov) –  6 g OH
  • Sliva (1 srednje velika, 80 gramov) – 6 g OH
  • Klementina (1 srednje velika, 75 gramov) – 7 g OH
  • Kivi (1 srednje velik, 70 gramov) – 8 g OH
  • Češnje (1/2 skodelice, 90 gramov) – 9 g OH
  • Melona (1 skodelica, 160 gramov) – 11 g OH
  • Breskev (1 srednje velika, 150 gramov) – 13 g OH

Zakaj se je potrebno izogibati sadju?

Razlog za izogibanje sadju med LCHF dieto ni le dejstvo, da večina sadežev vsebuje veliko ogljikovih hidratov, temveč tudi to, da sadje ni več, kar je bilo včasih. Sadeži, ki jih kupimo v supermarketih, nimajo prav veliko s sadeži, kot smo jih poznali nekoč. Če imamo to možnost, je bolje posegati po sadežih, ki so bili vzgojeni doma, brez uporabe škodljivih sredstev in pospeševanja zorenja.

(Povzetek članka po: https://www.dietdoctor.com/low-carb/fruits)

Dodaj odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here