Prehrana je pomembna za zdravje. Nezdrav način prehranjevanja ima negativen vpliv na presnovo, povzroči povečanje telesne teže in celo vpliva na pomembne telesne organe, kot so srce in jetra. To kar jemo, vpliva tudi na naš največji organ – kožo.

Spoznajte 12 živil, ki bi jih morali uživati za zdravo kožo!

 • Mastne ribe.

Mastne ribe, kot so losos, skuša in sled, so odlična hrana za našo kožo. So bogat vir omega-3 maščobnih kislin, ki so zelo pomembne za vzdrževanje zdravja kože. Kožo ohranjajo navlaženo in elastično, poleg tega pa preprečujejo njeno izsuševanje. Maščobe iz rib zavirajo nastanek kožnih vnetij. Prav tako so ribe odličen vir vitamina E, bistvenega za zaščito kože pred prostimi radikali.

 • Avokado.

Avokado vsebuje ogromne količine zdravih maščob, ki zagotavljajo fleksibilnost in vlažnost kože. Poleg tega avokado vsebuje spojine, ki kožo zaščitijo pred sončnimi žarki. Sadež je odličen vir vitaminov E in C. Posledica pomanjkanja omenjenih vitaminov je suha koža, ki izgubi svoj sijaj.

 • Orehi.

Orehi so odlična hrana za kožo. So odličen vir esencialnih maščobnih kislin, vsebujejo pa tudi številna druga hranila, ki jih koža nujno potrebuje, da bi ostala zdrava. Orehi so bogati s cinkom, vitaminom E, vitaminom C in selenom.

 • Sončnična semena.

Sončnična semena so bogata s selenom, cinkom in beljakovinami – s sestavinami, ki jih naša koža potrebuje, da ostane zdrava. Prav tako vsebujejo vitamin E in linolno kislino.

 • Sladki krompir.

Sladki krompir je bogat z beta-karotenom, ki mu daje značilno oranžno barvo. Karotenoidi pripomorejo k ohranjanju lepe in zdrave kože, poleg tega pa kožo zaščitijo pred škodljivimi sončnimi žarki.

 • Rumena in rdeča paprika.

Paprika je odličen vir beta-karotenov, vsebuje pa tudi vitamin C, antioksidant, ki je nujno potreben za proizvodnjo kolagena.

 • Brokoli.

Brokoli vsebuje veliko cinka, vitamina A, vitamina C in posebno spojino, imenovano sulforafan, ki zavira nastajanje kožnega raka in nas ščiti pred poškodbami, ki jih povzročajo sončni žarki.

 • Paradižnik.

Paradižnik je odličen vir vitamina C in vsebuje vse glavne karotenoide, vključno z likopenom. Kožo ščiti pred poškodbami, ki jih povzroča sonce in preprečuje prezgodnje nastajanje gub.

 • Soja.

Soja vsebuje izoflavone oziroma rastlinske spojine, ki v telesu blokirajo estrogen. Izboljšuje elastičnost kože, poleg tega pa preprečuje prezgodnje nastajanje gub. Pripomore lahko k vlaženju suhe kože.

 • Temna čokolada.

Učinki kakava na kožo so naravnost impresivni. Temna čokolada vsebuje antioksidante, ki nam pomagajo v boju proti prostim radikalom. Koža je zaradi tega manj groba in luskasta, prav tako pa naj bi temna čokolada izboljšala pretok krvi skozi kožo.

 • Zeleni čaj.

Zeleni čaj kožo ščiti pred poškodbami in staranjem. Vsebuje spojine, ki izboljšujejo splošno zdravje na več načinov. Nikoli ga ne uživamo v kombinaciji z mlekom, ki zmanjšuje njegovo učinkovitost.

 • Rdeče vino.

Rdeče vino vsebuje spojino resveratrol, ki ima antioksidativno delovanje, zato preprečuje pojav prezgodnjega staranja kože.

(Povzetek članka po: https://www.healthline.com/nutrition/12-foods-for-healthy-skin)

Dodaj odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here