Napihnjen trebuh nam lahko povzroči kar precej težav. Z napihnjenostjo se kdaj pa kdaj sreča vsakdo, pri drugih pa se napihnjenost pojavlja vsakodnevno. Kaj storiti v tem primeru?
Povprečna odrasla oseba izloča iz črevesja pline med 13 – 21× dnevno. Plin je povsem normalen del prebavnega procesa, vendar pa se lahko »zatakne« nekje v črevesju ter povzroči bolečino in nelagodje. Zastajanje plinov v črevesju lahko povzroči drisko ali zaprtje.

Zakaj plini zastajajo v črevesju in povzročijo napihnjenost?
K temu lahko prispevajo različni dejavniki, kot so:

  • Prenajedanje,
  • požiranje zraka, medtem ko pijemo ali jemo,
  • žvečilni gumiji,
  • kajenje,
  • uživanje določenih živil.

Najprej moramo ugotoviti, ali morda napihnjenost povzroča določeno živilo. Običajno za odpravljanje napihnjenosti zadostuje že spremenjen prehranjevalni režim. Izogibati se je potrebno naslednjim živilom:

  • Hrani z visoko vsebnostjo vlaknin,
  • hrani z visoko vsebnostjo maščob,
  • ocvrtim in zelo začinjenim živilom,
  • gaziranim pijačam,
  • umetnih sestavinam v živilih,
  • fižolu in leči,
  • brstičnemu ohrovtu, cvetači in brokoliju,
  • suhim slivam,
  • živilom, ki vsebujejo laktozo (mleko, sir in drugi mlečni izdelki),
  • brezalkoholnim gaziranim pijačam.

Svetuje se vodenje prehranskega dnevnika, v katerega si zapisujemo zaužito hrano in prisotnost napihnjenosti, saj bomo tako lažje našli krivca.

S katerimi živili in napitki pa si lahko pomagamo?

 

  • Poprova meta lajša simptome razdražljivega črevesja, vključno z zastajanjem plinom v črevesju. Ker pa lahko poprova meta moti absorpcijo železa, se predhodno posvetujte z zdravnikom.
  • Kamilični čaj lajša prebavne motnje, vključno z napihnjenostjo. Uživanje kamiličnega čaja pred jedjo in pred spanjem je odličen način, kako olajšati napihnjenost.
  • Aktivno oglje je zdravilo, dostopno brez recepta, ki pomaga olajšati prehod plina skozi črevesje in posledično zmanjšuje napihnjenost. Potrebno ga je vzeti tik pred in 1 uro po obroku.
  • Jabolčni kis, ki ga raztopimo v vodi ali čaju (samo 1 žlico kisa), lajša napihnjenost, če ga uživamo tik pred obroki oziroma do 3× dnevno.
  • Klinčki ali nageljnove žbice se uporabljajo pri kuhanju, marsikdo pa ne ve, da lajšajo napihnjenost. 2-5 klinčkov damo v kozarec vode, počakamo pol ure in vodo popijemo po obroku.

 

Ali obstaja preventiva pred napihnjenostjo?
Če napihnjenosti ne povzroča določeno zdravstveno stanje, potem obstaja nekaj preventivnih načinov:

  • Med obroki moramo sedeti, hrano pa vedno uživamo počasi.
  • Izogibati se je potrebno govorjenju med prehranjevanjem, saj tako zaužijemo veliko zraka.
  • Prenehati z uporabo žvečilnih gumijev.
  • Izogibanje uživanju sode in drugih gaziranih pijač.
  • Izogibanje kajenju.
  • Redna telesna aktivnost, kot je sprehod, tek ali kolesarjenje.
  • Izogibanje živilom, ki povzročajo napihnjenost (stročnice).
  • Izogibanje pitju s pomočjo slamice.

V spodnjem videu najdete še nekaj nasvetov, kako olajšati napihnjenost:

(Povzetek članka po: https://www.healthline.com/health/digestive-health/get-rid-of-gas-pains-and-bloating#getting-rid-of-gas)

Dodaj odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here