Vonj kopalnice je lahko kljub rednemu čiščenju skrajno neprijeten, zlasti po opravljanju potrebe. Začasno rešitev predstavlja zračenje prostora, težave pa se lotimo tudi na malce drugačen način. Dišeči razpršilec za kopalnico lahko kupimo, vendar so raziskave pokazale, da komercialni razpršilci vsebujejo ogromno škodljivih snovi, ki jih z vdihovanjem vnesemo tudi v naše telo. Ste pripravljeni, da spoznate odlično alternativo komercialnim razpršilcem?

Kateri strupi se skrivajo v razpršilcih za zrak?

Dišeči razpršilci imajo močan, sintetično ustvarjen sadni ali cvetni vonj. Zdi se, da gre za odlično rešitev za neprijetne vonjave, vendar ni tako. Ker so razpršilci škodljivi za naše zdravje, z njihovim razprševanjem pravzaprav onesnažimo zaprte prostore. Eno izmed šokantnih odkritij so predstavili tudi raziskovalci, ki so sodelovali v eni izmed nedavno opravljenih raziskav. Ugotovili so namreč, da je zrak v prostoru, v katerem se uporabljajo razpršilci, bolj onesnažen od zunanjega zraka!

Pogosto se v razpršilcih nahajata dva nevarna toksina:

 • Ftalati so kemikalije, ki jih pogosto najdemo v razpršilcih za zrak. Odgovorni so za nastanek številnih zdravstvenih težav, vključno z neplodnostjo. Proizvajalci so se že lotili proizvajanja izdelkov, ki ne vsebujejo ftalatov.
 • Formaldehid je rakotvorna snov, ki jo prav tako pogosto najdemo v razpršilcih za zrak in v drugih gospodinjskih pripomočkih.

Katere težave lahko povzroči uporaba razpršilcev?

 • Astma je eno izmed najpogostejših zdravstvenih težav, ki jih povzročajo umetne dišave pri ljudeh, ki se soočajo z alergijami. Z razprševanjem toksinov v zrak skozi dihala vstopijo majhni kemični delci, ki lahko privedejo do vnetnih reakcij v pljučih in drugih delih telesa. Nenehno vdihovanje toksinov lahko precej oslabi naša pljuča in posledično poveča tudi dovzetnost za astmo in okužbe dihal.
 • Težave s kožo lahko povzročijo kemični delci, ki po razprševanju pristanejo na površini kože. Ponavljajoč se stik s temi delci lahko sproži nastanek ekcema in drugih težav s kožo.
 • Rak lahko nastane kot posledica dolgotrajnega stika s formaldehidom, ki ga poznamo kot rakotvorno snov. Nenehna izpostavljenost kemikalijam lahko povzroči smrt celic in nastanek rakastih celic.
 • Okvare ploda in neplodnost lahko nastanejo kot posledica razpršilcev za zrak, ki vsebujejo snovi, ki motijo normalno delovanje hormonov, predvsem testosterona. Težave lahko privedejo do neplodnosti pri moških in ženskah. Pojavijo se lahko tudi okvare ploda.

Si tudi vi želite uporabiti naravni razpršilec, ki je odlična alternativa komercialno pripravljenemu razpršilcu za kopalnico? Z močnimi, sintetično izdelanimi vonjavami lahko prikrijemo neprijetne vonjave v kopalnici, vendar pa s tem naredimo več škode kot koristi, če pomislimo tudi na lastno zdravje.

Tokrat bomo ubrali malce drugačen pristop. Namesto razpršilca zraka bomo pripravili razpršilec toaletne vode, kar pomeni, da sestavin razpršilca ne bomo vdihovali (in tudi če bi jih, ne bi imeli težav, saj gre za izključno naravne sestavine!)

Potrebujemo:

 • ½ skodelice destilirane vode,
 • 1 žlico vodke, alkohola za čiščenje ali pravega izvlečka vanilije,
 • 1 žličko rastlinskega glicerina,
 • 20 kapljic eteričnega olja sivke,
 • 15 kapljic eteričnega olja pomaranče.

Opombe: Uporabimo lahko katero koli eterično olje po lastni izbiri. Odlična kombinacija sta tudi eterični olji bora in citrusov.

Navodila za pripravo razpršilca za kopalnico:

Sestavine združimo v steklenički z razpršilom. Ali je sploh lahko še bolj preprosto?

Navodila za uporabo razpršilca:
Vsebino stekleničke (2-3×) popršimo po straniščni vodi, preden se odpravimo na opravljanje potrebe. Vsebino je potrebno popršiti neposredno v straniščno školjko, saj se bo na površini toaletne vode ustvaril zaščitni filter.

Majhna sprememba, ki pa nam lahko prinese toliko koristi za zdravje!

(Povzetek članka po: https://wellnessmama.com/155904/bathroom-spray/)

Dodaj odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here