Ste se pravkar vprašali, zakaj bi uporabljali doma narejeno barvo za lase, ko pa imamo danes v trgovinah tako bogato in pestro ponudbo barv za lase? Če se želite izogniti škodljivim kemikalijam in hkrati malce spremeniti odtenek barve svojih las na naraven način, je uporaba doma narejene barve za lase odlična izbira.

Ker gre za naravna barvila, seveda ne moremo na laseh ustvariti ekstravagantnih barvnih odtenkov, kot so rožnati, lahko pa za nekaj odtenkov posvetlimo ali potemnimo lase. Še zmeraj niste povsem prepričani, zakaj bi na svojih laseh uporabljali barve, pripravljene na osnovi zelišč? Preverite sestavine komercialno pripravljenih barv za lase na njihovi embalaži, saj se boste po seznanitvi z njimi morda vrnili k prebiranju tega prispevka.

Za vse, ki si želijo svetlejših las

 • Kamilični čaj, pripravljen iz ½ skodelice posušenih kamiličnih cvetov in iz 2 skodelic vode, prelijemo po laseh in pustimo delovati nekaj ur. Če med tem časom sedimo neposredno na soncu, bomo izboljšali učinek barvanja las.
 • Sveže iztisnjen limonin sok poškropimo po laseh in pustimo delovati nekaj ur. Tudi v tem primeru bomo izboljšali učinek barvanja, če se bomo odpravili na sonce.

Obe sestavini bosta na naraven način posvetlili barvo las, hkrati pa bosta poskrbeli za gladke, svilnate lase in naravno barvo las. Če si želite malce svetlejše barve, pa lahko poskusite z naslednjo kombinacijo:

 • ½ skodelice svežega limoninega soka,
 • 2 skodelici kamiličnega čaja,
 • ½ skodelice ognjičevega čaja.

Vse sestavine dobro premešamo, nanesemo na lase tik pred izpostavljenostjo soncu in pustimo delovati 1-2 uri, nakar lase umijemo. Sredstvo lahko uporabimo tudi večkrat tedensko, dokler ne dosežemo želene barve.

Za vse, ki si želijo rdečkastega odtenka

Učinki so zgolj začasni, zato lahko sredstva uporabimo večkrat tedensko, da dosežemo želeno barvo.

Potrebujemo:

 • 2 skodelici vode,
 • ½ skodelice ognjičevih cvetov,
 • 2 žlici listov hibiskusa.

Sestavine kuhamo v vreli vodi vsaj pol ure, ko se zmes ohladi, pa jo postavimo v hladilnik. Način uporabe je enak kot pri prejšnjih receptih (prelijemo po laseh, pustimo delovati nekaj ur, lase medtem izpostavimo soncu, nato pa jih operemo).

Za vse, ki si želijo rjavih las

V kolikor nameravate pripravek uporabiti na uničenih in poškodovanih laseh, ga predhodno preizkusite na manjšem delu las.

Potrebujemo:

 • ¼ skodelice listov koprive,
 • ¼ skodelice rožmarinovih listov,
 • ¼ skodelice žajbljevih listov,
 • 2 in pol skodelici vroče vode.

Sestavine kuhamo v vreli vodi vsaj pol ure, nato jih ohladimo in nanesemo na lase za nekaj ur, medtem pa se izpostavimo sončnim žarkom. Po preteklem času lase umijemo.

Za vse, ki si želijo črnih las

Če imate zelo svetle lase, boste samo s pomočjo zelišč izjemno težko dosegli črno barvo. Poskusite lahko z naslednjima sestavinama:

Potrebujemo ¼ skodelice črnega oreha v prahu. Črni oreh v prahu damo v čajno vrečko ali gazo, nato pa gazo položimo v posodo s tremi skodelicami vode, vse skupaj pa pustimo stati v hladilniku za vsaj 6 ur (najbolje čez noč). Pripravek si zjutraj polijemo po laseh, nato pa počakamo, da se nam lasje posušijo na soncu.

Na enak način lahko uporabimo tudi črni čaj.

Ste zadovoljni s spremembo barve?

(Povzetek članka po: https://wellnessmama.com/5112/natural-hair-color-recipes/)

Dodaj odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here