Namizno sol uporabljamo pri kuhanju praktično vsak dan, v uporabi pa je že več stoletij. Sol je nujno potrebna za naše telo, vendar se je potrebno zavedati, da telo potrebuje zelo majhne količine soli, čeprav se omejitev običajno ne držimo. Dejstvo pa je, da se sol danes ne uporablja več le za kuhanje. Obstaja namreč veliko koristnih načinov uporabe, ki bodo zagotovo spremenili vaš pogled na sol!

  • Sol je lahko koristna pri reševanju vnetega grla! Do vnetja grla pride zaradi mraza, suhega zraka ali okužbe grla, odpravimo pa ga lahko kar z navadno soljo. Grgranje slane vode nam pomaga lajšati bolečino in vnetje, saj sol deluje kot antiseptik in nam pomaga v boju proti okužbi. ½ soli raztopimo v kozarcu tople vode, dobro premešamo in nato grgramo.
  • Afte povzročijo neprijeten, pekoč občutek v ustih. Spremljajo jih lahko vročina in otečene bezgavke, prav tako pa nam afte onemogočajo normalno uživanje hrane in napitkov. Če 2 žlički soli raztopimo v kozarcu tople vode in raztopino uporabimo za izpiranje ust (vsaj 20 sekund), bodo afte izginile.
  • Bolečine v nogah otežijo hojo. Ne glede na to, ali se te pojavijo v prstih nog, na gležnjih, peti, stopalih ali drugje, lahko bolečino olajšamo z namizno soljo. ½ skodelice soli vsujemo v banjico s toplo vodo, v kateri namakamo noge 10-15 minut.
  • Pordele oči pogosto nastanejo kot posledica konjunktivitisa. Sol deluje kot naravno dezinfekcijsko sredstvo, ki lahko telesu pomaga uničiti bakterije in viruse. Sol prav tako pomirja bolečino in blaži rdečico. 1 čajno žličko soli prelijemo s skodelico destilirane vode, z raztopino pa nato očistimo oči večkrat dnevno.
  • Sol deluje kot naravna zobna pasta. Je odlična alternativa zobnim pastam, ki nam pomaga ohraniti čiste zobe, brez bakterij. Delci soli s površine zob odstranijo obloge, kar zmanjšuje tveganje za nastanek vnetij v ustni votlini. Namizna sol je v resnici ena izmed najpogostejših sestavin komercialnih izdelkov za ustno nego. Vse, kar moramo storiti je, da zobno ščetko navlažimo, jo pomočimo v sol in si umijemo zobe.
  • Zmanjšuje videz podočnjakov. Ne glede na to, ali so podočnjaki posledica ponočevanja ali joka, jih lahko odpravimo z namizno soljo. Sol iz kože povleče vlago in kožo vidno napne. ½ čajne žličke soli primešamo skodelici tople vode, raztopino pa nato uporabimo kot obkladek za predel pod očmi.
  • Lajša bolečino po piku žuželke. Pik žuželke je lahko zelo neprijeten, saj ga spremljajo bolečina, oteklina in srbečica. Za lajšanje težav potrebujemo le ščepec soli. Po piku kožo umijemo z vodo in navadnim milom, nato pa na predel pika nanesemo pasto, pripravljeno iz soli in vode.
  • Odpravlja izcedek iz nosu. Ta je enako nadležen za odrasle, kot tudi za otroke. Sol je najboljše domače sredstvo za lajšanje izcedka iz nosu. Žličko soli zmešamo z dvema skodelicama tople destilirane vode, raztopino pa nato prelijemo v inhalator in jo vdihujemo.
  • Če jajcu pri kuhanju dodamo ščepec soli, bo jajce kuhano prej. Dodajanje soli pomaga doseči vrelišče vode. Nasvet je uporaben pri pripravi trdo kuhanega jajca, ne pa tudi za mehko kuhano jajce.
  • Sol lahko uporabimo za čiščenje nakita. V vročo vodo dodamo 2 žlici soli in 2 žlici pecilnega praška. Po želji dodamo še 1 žlico belega kisa. Nakit v raztopini namakamo 3-5 minut, nato pa ga nežno očistimo z zobno ščetko.

(Povzetek članka po: https://www.top10homeremedies.com/news-facts/10-unusual-healthy-uses-common-salt.html)

Dodaj odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here