Nosečnost je čudovito obdobje, ki pa prinaša tudi nekaj težav. Poleg jutranje slabosti, napenjanja, krčev v nogah in slabšega razpoloženja so tukaj tudi otečene noge, ki znajo biti zelo nadležne. Otekanje stopal je za nosečnico prava nočna mora, saj je med hojo prisotna bolečina, ki ne preneha, izziv pa je lahko že nameščanje obutve.

Otekle noge se med nosečnostjo pogosto pojavijo zaradi pomanjkanja telesne aktivnosti, premajhnega vnosa kalija v telo in visoke porabe kofeina. Oteklini pravimo tudi edem, odpravimo pa ga lahko kar na naraven način.

  • Hoja je ključnega pomena. Kratek sprehod nam lahko pomaga pri lajšanju edemov, saj zmanjša zadrževanje vode v nogah. Hoja je varna aktivnost, ki jo brez skrbi lahko izvajamo tudi med nosečnostjo, le pretiravati ne smemo. Sprehod naj bo počasen in ne predolg.
  • Dvig nog nad nivo srca. Če dvignemo noge med ležanjem ali sedenjem, nam bo to pomagalo ohraniti normalen krvni obtok, odpadne snovi pa bodo hitreje izločene iz telesa. Vnetje in bolečina bosta zmanjšana.
  • Kopel, ki vsebuje epsom sol, nam lahko pomaga razbremeniti utrujene in otekle noge. Epsom sol je magnezijev sulfat, ki lajša otekanje in odpravlja bolečine v mišicah na povsem naraven način.
  • Masaža stopal je odlična za otekle noge, poleg tega pa prispeva k sprostitvi. Pri masaži uporabljamo nežne in počasne gibe, saj bomo tako izboljšali svoje razpoloženje.
  • Zmanjšan vnos soli v telo je ključnega pomena za preprečevanje nastajanja edemov. Sol zadržuje vodo v telesu, zato se pojavijo otekline. Telo za normalno delovanje potrebuje le majhne količine natrija, presežek natrija pa deluje škodljivo na naše telo. Pri kuhanju v hrano zato ne dodajajmo veliko soli, namesto tega lahko uporabimo začimbno sol, seveda pa se je potrebno izogibati tudi predelanim živilom in športnim napitkom, ki vsebujejo veliko natrija.
  • Plavanje je ena izmed aktivnosti, ki so primerne tudi za nosečnice. Plavanje preprečuje in lajša otekline nog, saj pomaga potiskati vodo iz tkiv v žile. Plavanje ni škodljivo za plod, prav tako ne za nosečnico.
  • Povečan vnos magnezija v telo. Zadrževanje vode v telesu je lahko posledica pomanjkanja magnezija. Izbirajmo živila, ki vsebujejo veliko magnezija.
  • Poskrbimo za zadostno hidracijo. Čeprav je oteklina posledica zadrževanja vode v telesu, nam pitje zadostne količine vode pravzaprav lahko pomaga pri lajšanju oteklin.

Nekaj naravnih rešitev za otečene noge najdete v videu:

(Povzetek članka po: https://www.top10homeremedies.com/pregnancy/home-remedies-swollen-feet-during-pregnancy.html)

Dodaj odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here