Rman je zelišče, ki se že od nekdaj uporablja v različnih kulturah po vsem svetu. Tradicionalno se uporablja za zmanjševanje vnetja, zdravljenje kožnih ran in kot sedativ za zmanjševanje napetosti. Postopek priprave zdravilnega rmanovega čaja lahko preverite v tem zanimivem članku.

V 17.stoletju je bil rman zelo priljubljeno zelišče, v tem času pa so njegove liste pogosto uporabljali tudi za pripravo špinače. Danes ga poznamo kot zdravilno rastlino, ki jo je mogoče uporabiti tudi v kulinariki.

Z njim si lahko pomagamo pri:

  • Zdravljenju kožnih ran in ustavljanju manjših krvavitev,
  • težavah z amenorejo (nenormalna odsotnost menstruacije),
  • anksioznosti in drugih psihičnih težavah,
  • mastitisu,
  • telesnih vnetjih,
  • gastrointestinalnih težavah,
  • visokem krvnem pritisku,
  • astmi.

Nekaj zanimivosti o rmanu:

  • Legenda pravi, da je rman svoje ime (znanstveno ime Achillea millefolium) dobil po Ahilu, grškem mitološkem junaku, ki naj bi rastlino uporabil za ustavljanje krvavitev iz ran, pridobljenih med bojem.
  • Indijanci so rastlino poimenovali »veveričji rep«.
  • V kitajski kulturi je rman povezan s srečo.
  • V britanski kulturi je gledanje skozi rmanov list predstavljajo »drugi pogled« in jasnovidnost.
  • Veliko število ptic pri gradnji gnezd uporablja rmanove liste in vejice.
  • Eterično olje rmana odganja komarje in drugi mrčes.
  • V srednjem veku so ga uporabljali v procesu priprave piva.
  • Rmanovi cvetovi in listi se pogosto še danes uporabljajo za pripravo alkoholnih pijač in grenčic.
  • Rman izboljša kakovost tal in odganja žuželke, zato je pri vrtnarjih zelo priljubljeno zelišče.

Postopek priprave rmanovega čaja

Cvetje, listje in stebla se lahko uporabljajo za izdelavo zdravilnega čaja. Uporabimo lahko svežo ali posušeno zelišče. Ker ima rmanov čaj precej grenak okus, ga lahko sladkamo z medom. Če želimo dodati tudi vitamin C, lahko v čaj stisnemo tudi nekaj kapljic limoninega soka.

Sestavine:

  • 1 žlička posušenih rmanovih listov ali 3 sveži listi,
  • skodelica vrele vode,
  • 1 žlička medu (neobvezno),
  • 1 rezina limone (neobvezno).

Postopek priprave:

  • Vodo zavremo in z njo prelijemo rmanove liste.
  • Pustimo stati 10 minut.

Če želimo, lahko dodamo žličko medu ali limonin sok.

(Povzetek članka po: https://draxe.com/yarrow/)

Dodaj odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here