Skrivnost lepe in privlačne poletne kože je njena čudovita barva. Pri pridobivanju barve si lahko pomagamo z naravnim oljem za sončenje, kljub temu pa moramo upoštevati pravila varnega sončenja. Sonce lahko ima zelo škodljiv vpliv, prav tako škodljivo pa na našo kožo delujejo tudi olja za sončenje, ki jih kupimo v trgovini. Ta so namreč polna škodljivih kemikalij. Čas je, da si svoje olje za sončenje izdelamo kar doma.

Olje kot osnovna sestavina

Obstaja veliko naravnih olj, ki imajo naravni zaščitni faktor in so prijazna do naše kože. Kožo zaščitijo pred sončnimi žarki, hkrati pa prispevajo k porjavitvi. Pri izbiri primernega olja je potrebno pomisliti na tip kože. Tisti posamezniki, katerih koža je zelo občutljiva na sonce, potrebujejo olje z visokim zaščitnim faktorjem. Takšna sta olje iz malin in korenčkovo olje. Malinovo olje ima SPF 25, korenčkovo olje pa 35.

Avokadovo olje ima naravni SPF 15, olivno in kokosovo olje pa med 4 in 8. SPF sezamovega olja je 4.

Kokosovo olje je najboljša izbira za posameznike z zelo občutljivo kožo, kljub nižjemu SPF. Dodamo mu lahko olje z višjim SPF. Kokosovo olje vsebuje dobre maščobe, ki koristijo naši koži.

Avokadovo olje je idealno za vse posameznike s suho kožo. Je polno maščobnih kislin in vitaminov, poleg tega pa kožo navlaži in pomirja.

Olivno olje je polno vitamina E, ki ima antioksidativne lastnosti, zato pomaga zaščititi kožo pred poškodbami zaradi sonca. Zmanjšuje tveganje za nastanek raka in opeklin. Koža bo mehka, navlažena in čudovitega, rjavega odtenka.

Sezamovo olje je zelo gosto, zato ga lahko nanesemo na kožo v manjših količinah. Je odličen dodatek k drugim oljem, vendar ima nizek SPF.

Olje nas lahko delno zaščiti pred poškodbami, ki jih povzroča sonce, kljub temu pa zaščita z oljem ne pomeni, da smo lahko izpostavljeni soncu v urah, ko so žarki najmočnejši. Koža za tvorbo vitamina D potrebuje zgolj 15-30 minut.

 • Kokosovo olje. Čudovito olje s tropskim vonjem, vendar pa moramo izbrati deviško in nerafinirano. Za pripravo olja za sončenje s kokosa potrebujemo:
 • 1 skodelico kokosovega olja,
 • 8 žličk orehovega olja, avokadovega olja in sezamovega olja,
 • nekaj kapljic eteričnega olja vanilije.

Sestavine kožo pomirijo, jo nahranijo in zaščitijo pred močnim soncem. Preden v kokosovo olje primešamo druga olja, ga segrejemo. Olje za sončenje shranimo v steklenici s pokrovom. Če olje hranimo izven sončnih žarkov, je rok uporabe 1 mesec.

 • Avokadovo olje. Za posameznike s suho kožo je zares idealna izbira, saj spodbuja proizvodnjo naravnih olj na površini kože. Potrebujemo:
 • 8 žličk avokadovega olja, orehovega olja, olja pšeničnih kalčkov in sezamovega olja,
 • nekaj kapljic ognjičevega olja.

Za razliko od kokosovega olja se nobena izmed teh sestavin na sobni temperaturi ne strdi.

 • Olje za zelo svetlo kožo. Svetlejša koža zahteva višji zaščitni faktor. Potrebujemo:
 • 1 skodelica olivnega olja,
 • 8 žličk avokadovega olja,
 • 2 žlici malinovega olja in olja korenčka,
 • nekaj kapljic eteričnega olja sandalovine.

Ko glavna olja med seboj dobro pomešamo, jim dodamo še eterično olje sandalovine.

 • Olje za maksimalno zaščito pred UV sevanjem. Rak kože je v porastu, zato se moramo pred UV žarki ustrezno zaščititi. Potrebujemo:
 • 1 skodelico kokosovega olja,
 • 8 žličk orehovega olja,
 • zeleni čaj.

Najprej združimo obe olji, nato pa jima dodamo še vrečko zelenega čaja, ki naj se nekaj minut namaka v oljih. Zeleni čaj ima močne antioksidativne lastnosti, ki nas ščitijo pred poškodbami zaradi prostih radikalov.

Poiščite tisto kombinacijo olj, ki vaši koži nudi kar največ prednosti! Dodajamo lahko različna eterična olja po želji, saj bodo našemu olju za sončenje dodala prijeten vonj. Olja nimajo nobenih stranskih učinkov in ne vsebujejo škodljivih kemikalij. Konec koncev smo jih pripravili sami!

(Povzetek članka po: https://www.positivehealthwellness.com/beauty-aging/ultimate-guide-making-tanning-oil/)

Dodaj odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here