Zamisel o drgnjenju kajenskega popra v kožo se zdi malce čudna, a prav kajenski poper je glavna sestavina domačega mazila za sklepe. Klinična preizkušanja so pokazala, da so se simptomi pri 80% bolnikih z revmatoidnim artritisom izboljšali že po 2 tednih redne uporabe domačega mazila za sklepe.

Kajenski poper vsebuje snov, imenovano kapsaicin, ki deluje tako, da oslabi nevrotransmiter, ki pošilja bolečinske signale v možgane in brez tega oddajnika naši možgani nikoli ne dobijo bolečinskih signalov zaradi kroničnih stanj, kot je artritis.

Mazilo, ki vsebuje kapsaicin, lahko uporabimo do 4× dnevno z namenom, da bi olajšali bolečino, ki jo povzročajo bolezenska stanja, povezana s sklepi. Ob pričetku uporabe boste morda občutili blag pekoč občutek, vendar se bo koža nanj sčasoma prilagodila. Mazila nikoli ne nanašajte na sluznice, zato med nanosom vedno uporabite rokavice, da ne bi kajenski poper prišel v stik z vašimi očmi.

Izdelava mazila s kapsaicinom za sklepe je zelo preprosta – potrebujemo če nevtralno nosilno olje, za lažji nanos pa uporabimo še čebelji vosek. Podrobna navodila za pripravo sledijo v nadaljevanju.

Potrebujemo:

  • 240 ml nosilnega olja*,
  • 30 g čebeljega voska,
  • 3 žličke kajenskega popra.

Čebelji vosek raztopimo nad vodno kopeljo, mu dodamo olje in kajenski poper, nato pa vse sestavine dobro premešamo. Mazilo shranimo v primerni posodici s pokrovom.

* Uporabite lahko katero koli nosilno olje. Ker mazilo uporabljamo za lokalni nanos, je najbolje izbrati olja, ki so koži prijazna. Odlična izbira so oljčno olje, mandljevo olje, jojoba olje in olje grozdnih pešk. Primerno je tudi kokosovo olje, vendar se bo mazilo v tem primeru na sobni temperaturi strdilo. Če se kljub temu odločite za uporabo kokosovega olja, mazilu dodajte manjšo količino čebeljega voska. Ne uporabljajte sojinega ali koruznega olja.

(Povzetek članka po: http://www.askaprepper.com/homemade-hot-pepper-cream-arthritis-joint-pain/)

Dodaj odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here