Aminokisline so gradniki beljakovin. Če rečemo, da so aminokisline bistvenega pomena za normalno delovanje človeškega telesa in za ohranjanje zdravja, popolnoma nič ne pretiravamo. Aminokisline so namreč osnova vseh življenjskih procesov.

Človeško telo potrebuje 20 vrst aminokislin, ki so kategorizirane kot esencialne in ne-esencialne. Ne-esencialne aminokisline so tiste, ki jih lahko naše telo proizvede samo, saj zanje potrebuje le zadostne količine ogljika, vodika, dušika in kisika. Na drugi strani imamo esencialne aminokisline, ki jih telo ne more proizvajati samo oziroma z njihovo proizvodnjo ne zadovolji dnevnih potreb, zato jih moramo vanj vnesti s prehrano.

Za lažje razumevanje bomo našteli vse aminokisline, za katere ste že zagotovo slišali:

Esencialne aminokisline: histidin, izolevcin, levcin, lizin, metionin, fenilalanin, treonin, triptofan in valin.

Ne-esencialne aminokisline: alanin, arginin, asparagin, asparaginska kislina, cistein, glutaminska kislina, glutamin, glicin, prolin, serin in tirozin.

Vas zanima, zakaj vaše telo potrebuje več aminokislin? Predstavili vam bomo kar 7 razlogov, zakaj bi morali povečati vnos aminokislin v telo.

  • Izboljšana funkcija možganov. Aminokisline – in s tem proteini so ključnega pomena za zdravo delovanje možganov. Arginin, histidin, tirozin in triptofan sintetizirajo naši možgani, da med drugim uravnavajo tudi razne nevrotransmiterje (to so dopamin, serotonin, noradrenin). Ohranjanje zdravega ravnovesja teh kemikalij spodbuja kognitivne sposobnosti, zlasti v obdobju psihične stiske.
  • Razstrupljanje organizma. Da bi odstranilo škodljive toksine, se naše telo zanaša na zdrava in dobro delujoča jetra. Aminokisline, kot so arginin, ornitin in glutamin, pomagajo stimulirati razstrupljevalno funkcijo jeter, prispevajo pa tudi k hitrejšemu celjenju ran. Toksini v našem telesu ogrožajo splošno zdravje in nam lahko povzročijo ogromno škode, preden se tega sploh zavedamo.
  • Stabilno razpoloženje. Nihanje razpoloženja je pogosta posledica stresa, ki se mu danes zelo težko izognemo. Naporno delo in velike količine informacij nas vsakodnevno utrujajo in nam v skrajnem primeru ukradejo tudi spanec. Aminokisline nam lahko pomagajo pri motnjah razpoloženja. Pogosto nihanje razpoloženja povezujemo s pomanjkanjem aminokislin oziroma beljakovin v prehrani.
  • Boljša kvaliteta spanja. Nekatere aminokisline lahko izboljšajo kvaliteto spanja. Arginin, glutamin in ornitin imajo lastnosti, zaradi katerih lahko pomagajo telesu izboljšati kakovost spanja.
  • Stop stresu. Aminokislino glutamin prištevamo med najpomembnejše aminokisline v našem telesu. Raziskave so pokazale drastično zmanjšanje ravni glutamina v obdobjih fizičnih in/ali duševnih napetosti in stresa. S prehranskimi dopolnili, ki vsebujejo glutamin, lahko stabiliziramo celice imunskega in gastrointestinalnega sistema. Ta učinek krepi obrambni mehanizem telesa in nam pomaga, da se borimo proti stresu.
  • Spodbujanje mišične rasti. Omenili smo, da so aminokisline osnovna gradbena enota beljakovin, za katere vemo, da so nujno potrebne za povečanje mišične mase. Poleg spodbujanja mišične rasti aminokisline zavirajo mehanizme, ki povzročajo oslabitev mišic. Glicin nam lahko pomaga ohraniti mišično maso tudi v poznejših življenjskih obdobjih.
  • Upočasnitev procesa staranja. Aminokisline imajo pomembno vlogo v boju telesa proti stresu. Stres je tisti, ki povzroča prezgodnje staranje kože, pojav gub, upadlo kožo, slabše razpoloženje in še bi lahko naštevali. Aminokisline nas zaščitijo pred stresom, poleg tega pa krepijo imunski in prebavni sistem, ki sta še posebej pomembna v boju proti stresnim razmeram.

Brez skrbi, nismo pozabili odgovoriti na najpomembnejše vprašanje – kje najdemo te čudovite snovi, ki jim pravimo aminokisline? Odličen vir aminokislin so:

  • Rastlinski viri: Tofu, kvinoja, soja.
  • Živalski viri: Šunka, svinjina, goveje meso, perutnina in morski sadeži.

(Povzetek članka po: https://www.powerofpositivity.com/amino-acids-health/)

Dodaj odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here