Najbrž si krtačite lase in zobe. Kaj pa koža, ste kdaj pomislili, da bi si skrtačili kožo? Ste sploh kdaj slišali, da bi bilo to priporočljivo početi?

Krtačenje kože s suho krtačo

Morda se vam zdi, da je krtačenje kože novodobni trend, vendar gre za starodavni postopek, ki očitno ponovno pridobiva na priljubljenosti in postaja celo del ponudbe hotelov in term.

Zakaj se torej sploh gre?

Vam izraz suho krtačenje kože zveni čudno? Tudi meni je, ko sem prvič slišala za ta postopek. Ampak ne glede na nenavaden zven te besedne zveze, je ime ravno pravšnje, saj se točno za to gre – Krtačenje suhe kože s suho krtačo po vnaprej določenem vzorcu.

Krtačenje običajno poteka v smeri srca, krtačiti začnite pri stopalih ali dlaneh in nadaljujte v smeri prsnega koša.

Koristi suhega krtačenja kože

Masaža kože s suho krtačo sprošča telo in duha in vam pomaga do mehke kože. To pa niso edini pozitivni učinki tega postopka, ampak je koristi mnogo več:

  1. Pospešuje limfno cirkulacijo: Limfni sistem je glavni del imunskega sistema telesa. Sestavljen je je iz limfnih organov (vranica, priželjc), limfnih vozlov, limfnih duktosov in majhnih žil, po katerih se pretaka limfa. Mnoge izmed teh majhnih limfnih žil potekajo tik pod površino kože in ravno na te delujete, ko masirate kožo s krtačo in s tem pospešite pretok limfe v telesu.
  2. Vlaži kožo: Ta učinek krtačenja suhe kože boste verjetno opazili najprej, običajno že ob prvi masaži. Masaža vam bo pomagala odstraniti odmrle celice iz kože in vam navlažila kožo.  
  3. Čisti pore: Dodatna korist vlaženja kože ob suhi masaži kože s krtačo, je izločanje maščobe iz kožnih por. Postopek deluje tudi na obrazu, vendar je krtačenje obraza  priporočljivo samo, če imate posebej temu namenjeno kračo.
  4. Zmanjšuje celulit: Čeprav učinek te tehnike v boju proti celulitu ni dokazan, obstajajo številna pričevanja žensk, ki trdijo, da jim je prav suho krtačenje suhe pomagalo odpraviti celulit.
  5. Daje vam energijo in izboljša prekrvitev kože: Odsvetujemo krtačenje kože pred spanjem, saj vam postopek da toliko energije, da vas spanje ne bo več zanimalo. Vzrok je najverjetneje v tem, da krtačenje kože izboljša prekrvitev telesa.

 

Kako izbrati ustrezno krtačo?

Glede izbire krtače obstaja veliko priporočil, končna odločitev pa je seveda vaša. Če želite s krtačo masirati hrbet, izberite krtačo z daljšim ročajem. Glavno vodilo pri izbiri vam naj bodo ščetine, ki naj bodo iz naravnega materiala, sintetičnim se izogibajte. Pazite, da niso premehke, prav tako naj ne bodo ne pretrde. Tukaj je nekaj primerov krtač???

Se še vedno sprašujete, kako se sploh lotiti postopka?

Krtačenje izvajajte vsak dan, najbolje pred jutranjo prho. Koža mora biti med izvajanjem postopka suha, prav tako mora biti suha krtača. Eden izmed načinov izvajanja masaže je tale:

  • Začnite s krtačenjem stopal, nato nadaljujte z masažo po nogi navzgor z izvajanjem dolgih, nežnih gibov. Isti predel skrtačite večkrat. Za pospešitev limfnega pretoka, vedno krtačite v smeri srca, saj tja limfa naravno odteka.
  • Enak postopek ponovite z rokami. Začnite na dlaneh, nato se pomikajte navzgor po roki proti prsnemu košu. Isti predel skrtačite večkrat.
  • Postopek ponovite še na trebuhu in hrbtu.

Nikar ne uporabljajte pretrde krtače in pazite, da s krtačo ne pritiskate preveč na kožo, saj bi tako lahko poškodovali kožo. Priporočljivo je, da postane med masažo koža nekoliko rožnata, nikakor pa ne rdeča ali popraskana. Po krtačenju umijte kožo z naravnim milom.

(Članek je povzet po: http://wellnessmama.com/26717/dry-brushing-skin/)

 

Dodaj odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here