Imate tudi vi celulit? Če je odgovor pritrdilen, niste nobena izjema, saj ta težava pesti ogromno žensk povsod po svetu. Ženske revije, spletne strani in blogi so polni nasvetov za odpravo celulita, ki pa kljub temu ostaja ena izmed glavnih ženskih lepotnih težav.

Raziskave so pokazale, da se celulit pojavi zaradi neravnovesja med maščobnim in vezivnim tkivom v telesu, ki se pojavi zaradi kombinacije hormonskih in genetskih dejavnikov, pomembno vlogo  pri nastanku celulita pa igrata tudi prehrana in življenjski slog. Celulit  se sicer pogosteje pojavlja pri ženskah z močnejšo postavo, vendar ni redkost niti pri suhicah.

Izbrali smo nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali odpraviti celulit, koristili pa vam bodo tudi pri odpravljanju mnogih drugih težav, zato si jih je vsekakor vredno zapomniti in preizkusiti.

 

1. Anticelulitna masaža s krtačo

Žal ne obstajajo znanstvene raziskave, ki bi dokazovale, da ta metoda res pomaga odpraviti celulit, vendar njeno delovanje potrjujejo pričevanja mnogih zadovoljnih uporabnic. Morda vam ta metoda res ne bo pomagala odpraviti celulita, bo pa zagotovo prispevala k boljšemu počutju in izboljšala prekrvitev masiranega dela telesa. Še nekaj nasvetov za pravilno izvajanje anticelulitne masaže s krtačo:

Kako pogosto?

Masažo je priporočljivo izvajati vsak dan, lahko tudi večkrat dnevno. Koža mora biti med masažo suha, zato je idealen čas za izvajanje postopka v kopalnici preden odprete tuš.  Masaža mokre kože nima enakega učinka.

Kako izvajati masažo?

Masirajte v smeri srca, krtačo premikajte v loku, izogibajte pa se majhnim krožnim gibom in gibom levo-desno ter naprej-nazaj. Začnite pri stopalih, nato se počasi pomikajte navzgor. Ko končate z masažo nog, so na vrsti roke. Tudi masažo rok začnite pri dlaneh, nato se s krtačo pomikajte navzgor proti prsnemu košu, nato nadaljujte v smeri trebuha, kjer izvajajte gibe v nasprotni smeri urinega kazalca. Nikar ne pritiskajte premočno, koža ne sme biti razdražena in rdeča.

Kako izbrati ustrezno krtačo?

Ščetine naj bodo iz naravnega materiala, sintetičnim se izogibajte. Ščetine naj ne bodo premehke, prav tako ne pretrde.

Prednosti tovrstne masaže:

Ne samo da vam bo masaža kože s krtačo pomaga odpraviti celulit, ampak boste s to tehniko tudi izboljšali prekrvitev kože, vaša koža se bo hitreje obnavljala, debela plast kože s kolen, komolcev in gležnjev bo odstranjena. Opazili boste, da bo vaša polt postala mehkejša in bolj svetleča. Opisana metoda je torej eden izmed najpreprostejših in najcenejših načinov za dosego lepe kože.

 

 

2. Odpravite celulit z uživanjem želatine

Sodeč po nasvetih združenja Weston A. Price foundation, uživanje želatine prinaša številne koristi:

  • Želatina spodbuja obnavljanje kože in rast las ter nohtov.
  • Koristi sklepom in spodbuja njihovo obnavljanje.
  • Pomaga učvrstiti upadlo kožo.
  • Spodbuja prebavno, saj veže vodo in s tem pospešuje pasažo hrane skozi prebavila.
  • Pomaga odpraviti celulit.
  • Je odličen vir kolagena.
  • Je odličen vir beljakovin. Specifične beljakovine, ki jih vsebuje, vam bodo pomagale pri tvorbi mišic.

Ena izmed teorij govori, da je ravno pomanjkanje želatine v naši vsakodnevni prehrani vodi v tvorbo celulita, saj telesu primanjkuje aminokislin, ki so pomembne za tvorbo ustreznega vezivnega tkiva.

 

3. Nad celulit z miofascialno masažo

Ena izmed teorij o nastanku celulita gre takole: Celulit nastaja v povrhnji fasciji, plasti vezivnega tkiva pod kožo, ki jo tvori vezivno tkivo, deloma pa tudi maščobne celice. V primeru neaktivnosti, poškodb, nepravilne vadbe in brazgotin na področju fascije, dobi koža pomarančast videz, saj fascija ne postane samo fibrozna, toga in manj fleksibilna, ampak se pritrdi na strukture pod njo, čez katere normalno drsi.

Nekateri maserji izvajajo miofascialno masažo, poseben tip masaže, ki se osredotoča na ovojnice in vezivno tkivo, ki obdaja mišice in notranje organe. Masserji za izvajanje te vrste masaže uporabljajo prste, dlani, in komolce ter izvajajo dolge, raztezajoče gibe.

Če pa ne želite ročne masaže, se lahko odločite za penasti valjček, ki ima podoben učinek na celulit kot masaža.

 

4. Kavni piling in masaža

Odpravite celulit s kavnim pilingom! Masaža in piling s kavnimi zrni pospešujeta krvni in limfni pretok v koži, kofein pa zraven tega tudi napenja kožo. Spletne strani so polne nasvetov o uporabi kavnih oblog za odpravo celulita in lepši videz kože, tako da je najbrž vredno poskusiti! Če ne drugo, boste ta čas uživali v odlični aromi kave, prav tako vam bo kavni piling  zagotovo očistil kožo.  

Za pripravo potrebujete:

  1. 1/4 skodelice kavnih zrn,
  2. 3 velike žlice sladkorja,
  3. 2-3 velike žlice mletega kokosovega olja.

Postopek priprave:
Sestavine vsujte v posodo in mešajte dokler ne nastane pasti podobna zmes, nato pripravek shranite v stekleni kozarec.

Postopek uporabe:
Pripravek nanesite na kožo in ga nekaj minut nežno vtirajte v kožo. Postopek ponavljajte 2-3 krat na teden in rezultati se bodo pokazali po nekaj tednih.

 

5. Kettlebell uteži

Vadba s Kettlebell utežmi se še posebej priporoča pri utrjevanju bokov, stegen, zadnjice in trebuha. Povečana prekrvitev in izgradnja mišic na tem področju vam bo pomagala odpraviti celulit.

 

6. Omega-3

Ena izmed teorij govori, da zaužitje neustreznega tipa maščob privede do neravnovesja maščobnih kislin v telesu, ki jih telo potrebuje za tvorbo lepe kože in zdravih tkiv. Obstajajo dokazi, da uživanje Omega-3 maščobnih kislin in vitaminov, ki so topni v maščobah, pomaga odpraviti celulit. V maščobah topni vitamini in Omega-3 maščobne kisline pa imajo tudi številne druge koristne vplive na vaše telo, zato jih le vključite v svojo prehrano.

 

7. Naravna navlažitev

Nanašate na kožo vsakodnevno številne kreme, za katere niti ne veste, kaj vsebujejo? To najbrž ni najboljša izbira za vaše zdravje! Svetujem vam, da za vlaženje vaše kože izberete naravne izdelke. Za začetek uporabite kokosovo olje, ki bo odlično navlažilo vašo kožo.
 

8. Poskrbite za hormonsko ravnovesje

Znano je, da pri tvorbi celulita igrajo pomembno vlogo hormoni, ki so tudi glavni razlog, da celulit prizadene ženske, moške pa le redko. Vzpostavitev hormonskega ravnovesja lahko bistveno zmanjša težave, ki jih povzroča celulit.  

Imate celulit? Potem je čas, da preizkusite katerega izmed zgornjih nasvetov. Le pogumno!

(Članek je povzet po: http://wellnessmama.com/8608/natural-cellulite-remedies/)

Dodaj odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here