Sezamovo olje pridobivamo iz sezamovih semen. Je rumene barve, ima slasten okus in vsebuje veliko hranilnih snovi, ki koristijo našemu telesu. Primerno je za kuhanje, uporabimo pa ga lahko tudi v kozmetične namene, predvsem za nego kože. V tem zanimivem članku preverite, kako si lahko pomagamo s sezamovim oljem.

  • Naravna krema za sončenje

Sezamovo olje vsebuje vitamin E, ki deluje kot odličen antioksidant, zato ga lahko uporabimo kot naravni losjon za zaščito pred soncem. Prosti radikali in oksidacija, do katere lahko pride zaradi izpostavljenosti soncu, lahko poškoduje kožo. Če menite, da uporaba komercialno pripravljene zaščite pred soncem ni primerna za vas, se lahko odločite za uporabo sezamovega olja.

Poskusite z uporabo sezamovega olja na manjši površini kože in tako preverite, ali ste modra preobčutljivi za uporabo sezamovega olja.

  • Vlažilec

Sezamovo olje deluje vlažilno na celotno telo kožo. Poleg vitamina E sezamovo olje vsebuje linolno kisline, stearinske kisline in palmitinske kisline. Ne pozabimo, da ima sezamovo olje močan vonj, vendar ga lahko odpravimo z mešanjem olja z drugimi olji, kot je ricinusovo olje ali mandljevo olje.

Takšna mešanica lahko odpravi težave s suho kožo na kolenih in komolcih. Da bi zmanjšali pojavnost suhe kože, preprosto dodamo nekaj kapljic sezamovega olja v našo najljubšo vodno kopel.

  • Upočasnitev staranja kože

Še ena odlična korist sezamovega olja za kožo je, da upočasnjuje staranje kože. Sezamovo olje vsebuje antioksidant, imenovan sezamol, ki učinkovito preprečuje pojavljanje gub in gubic. Obstaja sicer veliko anti-aging izdelkov, ki jih lahko uporabimo za odpravljanje gub, vendar sezamovo olje ponuja naravne prednosti, brez kemičnih sestavin in je cenovno ugodno.

  • Razstrupljanje

Kot zunanji sloj telesa je koža izpostavljena skoraj vsem nevarnim strupom iz okolja. K sreči so nekateri toksini topni v olju in jih lahko odstranimo s pomočjo sezamovega olja. V tem primeru olje nanesemo na kožo in ga pustimo delovati 15 minut. Speremo ga s toplo vodo.

  • Popravlja poškodovane kožne celice

Čeprav je sezamovo olje precej gosto in lepljivo, se hitro vpije v kožo. Pogosto ga uporabljamo kot nosilno olje za redčenje drugih eteričnih olj za masažo. Sezamovo olje pomaga popraviti poškodovane kožne celice in izboljša prekrvavitev, zato ga lahko uporabimo tudi za masažo.

Kako ga uporabljamo?

Olje lahko dodamo kopeli, ga uporabimo za masažo, nanesemo pa ga lahko tudi neposredno na kožo (na vlažno kožo po prhanju).

(Povzetek članka po: http://www.sesameoilforskin.com)

Dodaj odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here