S toplim vremenom in sezonami deževja se v naših domovih pogosto pojavijo tudi nepovabljene obiskovalke. Da, v mislih imamo mravlje. Gre za neverjetno družabna bitja, ki živijo v kolonijah (dosežejo lahko tudi do več milijonov mravelj). Ta drobna bitja nas lahko ugriznejo, predstavljajo pa tudi veliko nevarnost za rastline. Ker sredstva proti mravljam vsebujejo škodljive kemikalije, ki lahko škodijo tudi našemu zdravju, smo za vas izbrskali nekaj naravnih sredstev, ki jih mravlje zagotovo ne marajo.

  • Cimet

Cimet je učinkovito sredstvo za odganjanje mravelj. Njegov vonj mravlje odvrača od vstopa v hišo.

Svetujemo vam, da v skodelico vode dodate ½ žličke eteričnega olja cimeta. V pripravljeno vodo s cimetom pomočite vato, s katero nato prebrišite tista mesta, na katerih bi lahko mravlje vstopile v vaš dom. Postopek ponavljajte enkrat dnevno, dokler se ne znebite mravelj.

Na vstopna mesta lahko tudi posujemo cimet v prahu ali namestimo cimetove palčke.

  • Beli kis

S pomočjo belega kisa boste mravljam sporočili, da v vašem domu niso dobrodošle.

Zmešamo enako količino kisa in vode, nato pa ju prelijemo v steklenico s pršilom. Dodamo nekaj kapljic kateregakoli eteričnega olja (lahko tudi eterično olje cimeta) in steklenico dobro pretresemo. Popršimo vsa mesta, na katerih bi lahko mravlje vstopile v naš dom. Postopek ponavljamo enkrat dnevno, dokler se ne znebimo mravelj.

  • Boraks

Boraks je za mravlje strupen. Privlači mravlje, ki zaradi njegovega zaužitja poginejo.  

Zmešamo enako količino boraksa in želatine. Pripravljeno zmes namestimo na mesta, ki mravljam omogočajo vstop v naš dom.

Zmešamo ga lahko tudi s kristalnim sladkorjem in sicer v razmerju 1:3. Dodamo toliko vode, da dobimo sirup. Namažemo ga na »nevarna« območja.

Tretja možnost je, da boraks zmešamo s koruznim zdrobom in nekaj kapljicami vode.

  • Limone

Limonin vonj in kislost odvračata mravlje.

Limonin sok lahko vtremo v pragove vrat, okenske police in druga področja, kjer lahko mravlje z lahkoto vstopijo v naš dom.

  • Poprova meta

Poprova meta je naravno sredstvo za odganjanje žuželk. Njen močan vonj sovražijo tudi mravlje, saj jih popolnoma zmede.

Skodelici vode dodamo 10 kapljic eteričnega olja poprove mete. Tekočino prelijemo v posodo s pršilom, dobro premešamo in popršimo po vstopnih mestih. Postopek ponovimo dvakrat dnevno, dokler mravlje ne izginejo.

  • Olup kumare

Olup kumare predstavlja star trik za odganjanje mravelj. Mravlje imajo naravni odpor proti kumaram, saj ne prenesejo njihovega vonja. Najbolje je uporabiti grenke kumare.

Olupke kumar postavimo na tista mesta, na katerih mravlje najpogosteje vstopajo v naše domove. Vsak dan jih zamenjamo s svežimi olupki.

  • Kajenski poper

Kajenski poper deluje kot repelent. Mravlje zmede, zaradi česar si niso sposobne poiskati hrane in tako zapustijo območje, na katerem se nahajajo.

Potresemo ga na tista mesta, kjer smo opazili mravlje. Zmešamo ga lahko tudi s kurkumo v prahu.

  • Sredstvo za pomivanje posode

Sredstvo za pomivanje posode mravlje zaduši.

V vodo zmešamo žličko detergenta za pomivanje posode, dodamo pa mu tudi čajno žličko pecilnega praška. Sredstvo prelijemo v steklenico s pršilom in popršimo mesta, na katerih mravlje najpogosteje vstopijo v naš dom.

(Povzetek članka po: http://www.top10homeremedies.com/how-to/how-to-get-rid-of-ants-naturally.html/3)

Dodaj odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here