Aditivi in emulgatorji so v večini primerov sintetične snovi, ki so dodane živilom, da bi podaljšale njihov rok uporabnosti, barvo, okus, teksturo in druge lastnosti. Večina aditivov za živila je navedena na etiketi posameznega živila. Preden se dodajo k živilom, so aditivi preizkušeni oziroma testirani. Težava pa je v tem, da se običajno testirajo samo posamezni aditivi, ne testirajo pa se kombinacije različnih aditivov.

Zakaj so aditivi škodljivi?

Nekateri ljudje so na določene aditive in emulgatorje v živilih preobčutljivi. Pojavijo se lahko reakcije, kot sta koprivnica in driska. Veliko aditivov za živila, ki se uporabljajo v prehranski industriji, se pojavlja v živilih, ki jih uživamo vsak dan, pa se morda niti ne zavedamo, da se v njih nahajajo tudi aditivi. Brez njih določeno živilo ne bi imelo privlačne barve, primerne konsistence, ne bi bilo uporabno več kot le nekaj dni, ne bi imelo prijetnega vonja in bi se zelo hitro pokvarilo.

Kaj so emulgatorji?

Emulgatorji se najpogosteje uporabljajo pri pripravi čistilnih sredstev, najdemo pa jih tudi v živilski in farmacevtski industriji. Po definiciji je emulgator snov, ki povzroči in pospeši nastanek emulzije. Če kot primer uporabimo olje in vodo – gre za popolnoma različni snovi, ki se med seboj ne mešata. Če jima dodamo emulgator, ne bomo imeli težav z mešanjem.

Kakšne so njihove oznake?

Aditivi in emulgatorji so označeni s črko E, ob kateri je številka. Aditive delimo na konzervanse, barvila, sladila, antioksidante, stabilizatorje in emulgatorje ter ojačevalce arome. Od tega, v katero skupino sodi določen aditiv, je odvisna tudi njegova številka. Aditive označujemo s številkami od 103 do 1803.

Ali so vsi aditivi škodljivi?

Nekateri aditivi so nujni dodatek v prehrani, ki se mu nikakor ne moremo izogniti, medtem ko se pri drugih aditivih pojavi vprašanje. Strokovnjaki so izvedli ogromno raziskav, v katerih so poskušali ugotoviti vpliv aditivov na človekovo zdravje. Večina aditivov povzroča neželene stranske učinke, kadar jih uživamo v prevelikih količinah. Napačno je prepričanje, da se aditivi nahajajo samo v sladkarijah. Nahajajo se v praktično vseh predelanih živilih, vključno s konzervami, marmelado, siri, salamami in drugimi živili, ki jih uživamo vsak dan. Potrebno je tudi omeniti, da uporaba VSEH aditivov v živilih ni dovoljena.

Kako naj vem, ali je določen aditiv škodljiv, ali ne?

Če želite izvedeti več o aditivih in emulgatorjih ali pa se želite samo prepričati, ali je aditiv, ki ste ga zaužili z določenim živilom, škodljiv, lahko to storite na preprost način. Za vas smo pripravili tabelo s preprostim iskalnikom, ki jo najdete tukaj. Poiščite oznako aditiva in izvedeli boste, za kateri aditiv gre, ali je njegova uporaba dovoljena, ali je zdravju škodljiv in kje ga najpogosteje najdemo.

(Povzetek članka po: https://www.fda.gov/Food/IngredientsPackagingLabeling/FoodAdditivesIngredients/ucm094211.htm)

Dodaj odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here