Več kot 9 milijonov ljudi vsako leto zboli zaradi umazane hrane. Glede na nedavno raziskavo iz centra za nadzor in preprečevanje bolezni, kontaminirana sadje in zelenjava povzročita kar 46 % teh bolezni.

Ne dovolite, da vas ti podatki odvrnejo od uživanja sadja in zelenjave. Temeljito izpiranje nam lahko pomaga, da se znebimo nekaterih bakterij, ki se nahajajo na površini sadja in zelenjave. Pomagate pa si lahko tudi z naslednjimi čistili za sadje in zelenjavo:

 

Preprosto čistilo za sadje in zelenjavo

Potrebujete:

  • 1 žlico limoninega soka,
  • 2 žlici belega kisa,
  • 1 skodelico hladne vode,
  • steklenico s pršilom.

Vse sestavine dobro premešajte in jih prelijte v steklenico s pršilom. Čistilo nanesite na sadje in zelenjavo, nato pa ga sperite z vodo iz pipe.

 

Čistilo za listnato zelenjavo

Potrebujete:

  • 1 skodelico belega kisa,
  • 3 skodelice vode.

V skledi zmešajte vodo in kis. Zelenjavo namočite v pripravljeno mešanico za približno 2 minuti, nato pa jo dobro operite. Čistilo uniči 98% bakterij v listnati zelenjavi. Za boljši učinek lahko dodate tudi žlico soli.

 

Čistilo za različne vrste hrane

Potrebujete:

  • 1 skodelico nerazredčenega belega kisa,
  • 1 skodelico nerazredčenega vodikovega peroksida.

Hrano najprej popršite s kisom, nato pa z vodikovim peroksidom. Temeljito sperite.

Čistilo lahko uporabite tudi na surovem mesu, da uničite E.coli, Listerio in salmonelo.

Dodaj odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here