Recept za doma narejen naravni sprej je star več let in je zelo priljubljen med zagovorniki doma narejenih izdelkov za nego. Kljub temu,da je zelo učinkovit, ga nekateri ljudje z občutljivo kožo slabše prenašajo.

Soda bikarbona se v doma narejenem spreju izjemno dobro obnese, žal pa lahko pri ljudeh s preobčutljivo kožo nanos takšnega spreja povzroči rdeč, srbeč izpuščaj. V primeru, da imate takšno kožo tudi vi, ne vztrajajte s poskušanjem in privajanjem kože na sodo bikarbono. V kolikor veste, da vaša koža sode bikarbone ne prenaša najbolje je nikar ne uporabljajte.

Ena izmed rešitev je, da pri izdelavi doma narejenega spreja ne dodajate sode bikarbone. Nadomestite jo lahko s karitejevim maslom ali s kokosovim oljem, ki dajeta prijeten vonj. Nekateri ljudje so mnenja, da navedena nadomestka nista tako zelo učinkovita kot je soda bikarbona.

Zelo učinkovito sredstvo, ki ga lahko uporabljate kot sprej, zlasti če ne prenašate sode bikarbone, je tudi magnezijevo maslo za telo. Edina slabost pri tem je, da lahko takšen doma narejen sprej na oblačilih pušča mastne madeže.

Magnezijevo maslo lahko nadomestite z magnezijevim oljem. Pravzaprav ime ni najbolj primerno, saj magnezijevo olje ne vsebuje nobenih olj, kljub temu, da je na otip mastno. Je zelo učinkovito pri preprečevanju znojenja, poleg tega pa lahko na tak način v telo vnašate magnezij, ki ga telo potrebuje. Če dodamo nekaj kapljic eteričnega olja bo naš doma narejen sprej prijetno zadišal.

Magnezijevo olje lahko izdelate sami, v nasprotnem primeru pa ga lahko tudi kupite.

 

Sami si lahko naredite pripravek, ki mu pravimo Magnezijevo olje. Izdelate ga čisto preprosto. Zanj potrebujete:

  • magnezijeve kosmiče
  • destilirano vodo
  • stekleničko z razpršilom

 

Destilirano vodo zavrite. Vanjo stresite magnezijeve kosmiče ter mešanico dobro premešajte, da se kosmiči povsem raztopijo. Tekočino ohladite in že jo lahko uporabite. Mešanico lahko hranite na sobni temperaturi še naddaljnih 6 mesecev, saj se ne bo pokvarila.

Nekateri ljudje so po prvem nanosu magnezijevega olja občutili ščemenje, kar je normalna reakcija, ki naj bi izginila po nekaj dneh uporabe.

Nasvet: Da bo doma narejen sprej še bolj učinkovit, zmešajte ¾ skodelice vode z ¼ skodelice jabolčnega kisa in mešanico nanesite pod pazduhe po tuširanju. Mešanica bo odstranila bakterije pod pazduho, zato bo sprej še bolj učinkovit.

Sestavine:

  • 120 ml magnezijevega olja
  • 10-15 kapljic vašega najljubšega eteričnega olja
  • steklenica s funkcijo pršenja

Navodila:

  • magnezijevo olje nalijte v pripravljeno steklenico
  • dodajte eterično olje, ki ga uporabljate
  • sprej nanesite pod pazduhe in nežno vtrite v kožo
  • počakajte približno 5 minut, da se sprej posuši

 

(Povzetek članka po: http://wellnessmama.com/22357/spray-deodorant-recipe/)

 

Dodaj odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here