Že spet ta prehlad! Vsi poznamo živila, ki jih moramo uživati, če želimo čimprej odpraviti to nadlogo. Ali ste kdaj pomislili, da obstajajo tudi živila, ki se jim je med prehladom bolje izogniti? Morda se sliši smešno, vendar kljub temu obstaja seznam prepovedanih živilih za obdobje, v katerem se soočamo s prehladom.

Ponovno je tisti čas leta, ko na nas iz vseh strani preži prehlad. Česen, ingver, limona in zadostne količine vode lahko pomagajo našemu imunskemu sistemu, da porazi prehlad. Celicam imunskega sistema lahko pomagamo tudi tako, da se izogibamo uživanju določenih živil. V nadaljevanju preverite seznam prepovedanih živil.

  • Alkohol

Pogosto slišimo nasvete starejših ljudi, da lahko prehlad preženemo z uživanjem žganih pijač, saj žganje uniči vse bakterije. Pa je res tako? Alkohol v resnici oslabi naš imunski sistem in v našem telesu povzroči dehidracijo. Kombinacija obojega lahko naredi prehlad še bolj nadležen, kot je. Z uživanjem vode in čaja bomo spodbudili delovanje našega imunskega sistema, alkohol pa v obdobju prehlada raje pospravimo nazaj v omaro.

  • Mlečni izdelki

Zagotovo se sprašujete, zakaj med prehladom ne bi smeli uživati mlečnih izdelkov. Saj niso nevarni, kajne? Dejstvo je, da lahko uživanje mlečnih izdelkov poveča proizvodnjo sluzi, katere je med prehladom že tako ali tako preveč.  Če ste do sedaj poskušali boleče grlo odpraviti z lizanjem sladoleda, poskusite uživati druge zamrznjene sladice, ki ne vsebujejo mlečnih izdelkov. Privoščite si lahko zamrznjene sadne paličke, ki bodo pomirile razdraženo grlo in poskrbele za dodaten vnos vitamina C.

  • Sadni sokovi

Ali ste tudi vi sprva pomislili, da gre za neslano šalo? Če si pripravljate sadne sokove doma, je med prehladom pravi čas za uporabo multipraktika. Žal pa tega ne moremo trditi za vse tiste, ki si raje privoščijo sadni sok iz trgovine. Le-ta vsebuje velike količine sladkorja, ki lahko zmanjša sposobnost levkocitov za boj proti okužbi. Vse koristi, ki bi jih bili deležni zaradi vsebnosti vitamina C v sadnem soku, v trenutku izpuhtijo v zrak, kadar je v igri tudi sladkor.

  • Ocvrta živila

Pri četrti točki nismo doživeli večjega šoka, saj je ocvrta hrana tako ali tako na seznamu prepovedanih živil, kadar se trudimo držati zdravega načina prehranjevanja. Večje količine maščob med boleznijo ne predstavljajo usluge našemu telesu. To velja za vse predelane prigrizke in ocvrto hrano. Živila z visoko vsebnostjo maščob pospešujejo nastanek vnetja, ovirajo pa tudi normalno delovanje imunskega sistema.

  • Hitra prehrana

Tudi peta točka ni šokantna, saj se vsi strinjamo s tem, da je hitra prehrana nezdrava. Hitra prehrana nima velike hranilne vrednosti, torej našemu telesu ne prinaša nič dobrega. Ne okrepi delovanja imunskega sistema in ne vodi k boljšemu zdravju. Pogosto takšna prehrana vsebuje tudi gensko spremenjena živila, o katerih nam tako ali tako ni potrebno razpravljati. Hitra prehrana lahko vsebuje tudi sestavne, ki celo zavirajo delovanje imunskega sistema (aspartam in umetna barvila).

  • Meso

Meso je pomemben del prehrane, kljub temu pa se mu je v času prehlada bolje izogniti. Strokovnjaki se namreč strinjajo, da je med prehladom bolje uživati živila rastlinskega izvora, ki krepijo delovanje našega imunskega sistema. Živalske maščobe ovirajo sposobnost telesa, da se znebi klic, ki povzročajo prehlad. Iz tega razloga lahko simptomi vztrajajo dalj časa, kot bi trajali sicer. Zamenjajmo piščanca, govedino ali svinjsko meso z živili, kot so sadje in zelenjava, da v telo vnesemo dovolj antioksidantov, ki bodo okužbo pregnali kot bi mignil.

(Povzetek članka po: http://naturalsociety.com/5-foods-not-eat-sick-battling-cold/)

Dodaj odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here