Razkužilo za roke srečujemo na tistih mestih, kjer obstaja nevarnost za prenos bakterij s človeka na človeka. Lahko ga tudi kupimo za domačo uporabo.

Komercialna razkužila za roke so izjemno agresivna in imajo močan vonj, zato jih ljudje z občutljivo kožo ne morejo uporabljati. Vendar pa vam ni potrebno skrbeti – razkužilo za roke lahko pripravite kar doma!

 

Sestavine:

 • 5-10 kapljic eteričnega olja sivke,
 • 30 kapljic eteričnega olja čajevca,
 • 1 žlica nepozebnika ali vodke,
 • 200g 100% gela aloe vere,
 • ¼ žličke vitamina E.

 

Navodila za pripravo:

 1. V majhno stekleno posodo dodajte eterična olja in vitamin E.
 2. Sestavine dobro premešajte.
 3. Dodajte nepozebnik ali vodko in ponovno premešajte.
 4. Pripravljeni zmesi dodajte še gel aloe vere in sestavine premešajte.
 5. Razkužilo prelijte v čisto posodico.
 6. Pred  vsako uporabo razkužilo dobro pretresite.

Razkužilo je primerno za uporabo na poti. Posodico lahko imate brez skrbi v torbici in jo uporabite kadarkoli bo to potrebno.

 

Nasvet

 • Če niste ljubitelj sivke, jo lahko nadomestite z drugimi antibakterijskimi olji, kot so: rožmarin, žajbelj, sandalovina ali poprova meta.
 • Bodite previdni pri uporabi eteričnih olj. Ker so zelo močna, lahko dražijo oči. Preverite, ali ste morda alergični na katero izmed eteričnih olj. To lahko storite tako, da dodate 1 kapljico eteričnega olja  žlici olivnega olja in zmes vtrete na notranjo stran komolca. Zaščitite s povojem. Po 24 urah preverite, ali je prišlo do reakcije.

 

Opomba

Morda ste prebrali poročila o tem, kako nezdrava je uporaba razkužil za roke. To velja za komercialna razkužila, ki so polna kemikalij. Doma narejeno razkužilo za roke ne vsebuje kemikalij, saj za uničenje bakterij poskrbijo močna eterična olja. Učinkovita so tudi pri uničevanju sevov bakterij, ki so postala odporna na kemikalije.

 

(Povzetek članka po: http://www.diynatural.com/homemade-hand-sanitizer/)

Dodaj odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here